The Malaysia Post

V Shem berharap dapat mengekalkan rentak cemerlang di Terbuka Thailand

Pemain beregu lelaki profesional negara, Goh V Shem berharap dapat meneruskan aksi cemerlang bersama pasangannya, Tan Wee Kiong pada Kejohanan Badminton Terbuka Yonex Thailand yang berlangsung di Impact Arena, Bangkok, ketika ini.

Bekas pemain kebangsaan itu mengakui bahawa dia bertengkar dengan angin tidak teratur di tempat pertandingan tetapi mereka berikrar akan mengekalkan prestasi cemerlang di pertandingan World Tour Super 1000.

“Kami harus mengumpulkan kekuatan kami ketika memukul ulang-alik kerana angin tidak menentu, tetapi kami harap kami dapat tetap konsisten pada pertandingan esok,” kata V Shem ketika dihubungi Bernama melalui WhatsApp hari ini.

Sebelumnya, pemenang pingat perak Sukan Olimpik 2016 menempah tiket ke separuh akhir esok selepas menewaskan rakan senegara, Goh Sze Fei dan Nur Izzuddin Mohd Rumsani 21-16 dan 21-19 pada aksi suku akhir.

Baca Lagi | Juara Olimpik, Marin membuat permulaan pantas di Terbuka Thailand

V Shem dan Wee Kiong bermula dengan betul setelah mengejutkan pemain beregu lapan pilihan dari Malaysia, Aaron Chia dan Soh Wooi Yik, 21-7 dan 21-9 pada pusingan pembukaan, sebelum mengatasi pasangan beregu bukan pilihan dari England , Ben Lane dan Sean Vendy, 21-11 dan 21-19 pada pusingan kedua.

Pasangan beregu muda Indonesia, Leo Rolly Carnando dan Daniel Marthin akan menanti mereka di aksi separuh akhir esok. Leo Rolly Carnando dan Daniel Marthin mengalahkan pasangan veteran Inggeris, Marcus Ellis dan Chris Langridge, 12-21, 21-14 dan 21-15.

V Shem dan Wee Kiong menjadi satu-satunya wakil kebangsaan dalam acara beregu lelaki di kejuaraan itu setelah satu lagi pasangan kebangsaan, Ong Yew Sin dan Teo Ee Yin tewas 21-23 dan 15-21 pada pilihan keenam kejuaraan, Lee Yang dan Wang Chi- Lin dari Taiwan pada aksi suku akhir.

Selepas itu, skuad kebangsaan akan tampil di Toyota Thailand Open Championship di tempat yang sama pada 19 hingga 24 Januari. Sementara itu, pemain perseorangan utama negara, Lee Zii Jia gagal mara ke separuh akhir setelah tewas 17-21 dan 15-21 kepada pemain nombor dua dunia, Chou Tien Chen dari Taiwan dalam satu lagi perlawanan suku akhir.

Read Previous

Perbicaraan laporan audit 1MDB ditangguhkan ke 22 Februari kerana MCO

Read Next

Malaysia perlukan kejelasan dan ketelusan, bukan ‘lautan percanggahan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.