The Malaysia Post

Undi18 akan berlaku tetapi SPR mesti menyelesaikan masalah terlebih dahulu

Undi18 akan berlaku tetapi SPR mesti menyelesaikan masalah terlebih dahulu

Undi18 akan berlaku tetapi SPR mesti menyelesaikan masalah terlebih dahulu

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) perlu menyelesaikan beberapa masalah undang-undang dan teknikal termasuk mengemas kini sistem perisiannya sebelum dapat menurunkan usia pengundian dari 21 hingga 18 tahun, kata Datuk Seri Takiyuddin Hassan hari ini.

Dalam satu kenyataan hari ini, menteri di Jabatan Perdana Menteri yang mengendalikan undang-undang dan portfolio Parlimen mengatakan bahawa SPR akan melakukan ini dengan segera dan menekankan bahawa pemerintah Perikatan Nasional (PN) komited untuk melaksanakan inisiatif yang dijuluki Undi18.

“Pemerintah sangat berkomitmen untuk menurunkan usia pemungutan suara menjadi 18 sesuai dengan peruntukan yang diubah menjadi Pasal 119 Perlembagaan Persekutuan, yang disepakati sebulat suara di Parlimen secara bipartisan pada tahun 2019. Ini telah dibahas dan disahkan dalam pertemuan Kabinet 28 April 2021 dan akan diusahakan untuk dilaksanakan secepat mungkin.

“Mengikuti keputusan itu, SPR akan mengambil langkah segera untuk menyelesaikan beberapa perkara lagi yang berkaitan dengan peruntukan undang-undang tertentu serta hal-hal teknikal termasuk mengemas kini sistem perisian yang diperlukan.

“Ini jelas melalui keputusan yang dibuat ini, yang menunjukkan bagaimana pemerintah berkomitmen untuk memberikan kesempatan kepada orang muda yang berusia tidak kurang dari 18 tahun, untuk menjadi pemilih pada pilihan raya umum ke-15, atau dalam pilihan raya kecil dan pilihan raya negeri. Kerajaan juga yakin bahawa SPR sentiasa bersedia dengan pelbagai persiapan untuk menguruskan proses pilihan raya dari segi logistik, sumber daya manusia dan juga penyesuaian yang berkaitan dengan Prosedur Operasi Piawai (SOP) sesuai dengan norma-norma baru dalam pemilihan, berikut wabak Covid-19 di negara ini, ”tambah Takiyuddin.

Baca Lagi | Man City menewaskan PSG pada pusingan pertama separuh akhir Liga Juara-Juara

Minggu lalu, mantan menteri kewangan Lim Guan Eng menuduh pemerintah PN sengaja menunda inisiatif Undi18 untuk mengelakkan menghadapi pengundi berusia 18 hingga 20 tahun yang terjejas secara tidak proporsional oleh pengangguran di negara ini.

Pada tahun 2019 dan di bawah pentadbiran Pakatan Harapan (PH), Ahli Parlimen memilih untuk meminda Seksyen 3 (a) Perkara 119 (1) (a) Perlembagaan Persekutuan untuk menurunkan usia pengundian dari 21 hingga 18 tahun, dan Seksyen 3 (b) Artikel 119 (4) (b) Perlembagaan Persekutuan untuk membolehkan pendaftaran pemilih automatik menggantikan sistem semasa di mana rakyat Malaysia perlu memohon untuk didaftarkan sebagai pemilih.

Walau bagaimanapun, kedua-dua pindaan perlembagaan ini – Seksyen 3 (a) dan 3 (b) – belum lagi berkuat kuasa di Malaysia, kerana ia hanya akan mula beroperasi pada tarikh yang akan ditetapkan oleh Yang di-Pertuan Agong melalui pemberitahuan kepada orang ramai melalui warta kerajaan.

Walaupun SPR dan pemerintah Malaysia telah berulang kali mengatakan sebelumnya bahawa pelaksanaan penurunan usia pengundian menjadi 18 dan pendaftaran pemilih automatik diharapkan dapat dilakukan pada bulan Juli 2021, SPR pada 25 Mac mengatakan bahawa kedua-dua perkara itu hanya dapat dilakukan. dilaksanakan selepas 1 September 2022. Ini kemudian menyebabkan pengadilan diajukan oleh 18 pemuda

Read Previous

Man City menewaskan PSG pada pusingan pertama separuh akhir Liga Juara-Juara

Read Next

Mari berjuang dengan adil, kata MUDA

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here