The Malaysia Post

Umno Perak untuk membentuk jawatankuasa BN sendiri dengan MIC, MCA

Menteri Besar Perak, Datuk Saarani Mohamed hari ini mengatakan bahawa Umno tidak merasa tersisih daripada jawatankuasa Perikatan Nasional (PN) Perak, yang hanya terdiri daripada anggota Parti Pribumi Bersatu Malaysia, PAS dan Gerakan.

Saarani, yang juga ketua Umno Perak, mengatakan bahawa parti itu akan mempunyai jawatankuasa sendiri di bawah Barisan Nasional (BN).

“Isu ditinggalkan sama sekali tidak timbul kerana PAS dan Bersatu adalah anggota gabungan PN.

“Umno tidak bergabung dengan PN, jadi tidak mungkin Umno berada dalam jawatankuasa itu. Umno akan mempunyai jawatankuasa sendiri yang terdiri daripada MIC dan MCA, ”katanya kepada pemberita selepas mengedarkan bubur lambuk di AUEGCAS Perak di sini.

Awal bulan ini, Bersatu dan PAS mengatakan bahawa mereka telah membentuk jawatankuasa manifesto untuk PN Perak.

Ini diikuti minggu lalu oleh pengumuman lain bahawa gabungan itu telah membentuk jawatankuasa Pemuda PN yang terdiri daripada Bersatu, PAS dan Gerakan.

Ketika ditanya apakah akan ada rundingan atau perbincangan antara Umno dan PAS setelah ini, Saarani mengatakan jika ada, satu-satunya tujuan adalah mencapai kebaikan.

“Rundingan mudah. Itu hanya untuk win-win (situasi) atau untuk mengeratkan hubungan seseorang.

“Tetapi jika perundingan berjalan untuk menghancurkan atau mengalahkan satu sama lain, maka itu sama sekali bukan rundingan. Contohnya, rampasan ahli Umno untuk pembentukan jawatankuasa bukanlah rundingan. Oleh itu, jika ada yang baik, kami akan berunding, ”katanya

Pada masa ini, kerajaan Perak terdiri daripada gabungan BN (25 Umno) dan gabungan PN (enam Bersatu dan tiga PAS).

Secara berasingan, Saarani juga mengatakan bahawa semua kakitangan kerajaan Perak akan menerima bonus Hari Raya Aidilfitri sebanyak RM1,000.

Baca Lagi |  UAE Menuju Hubungan Progresif

Bagaimanapun, katanya, pembayaran sekali akan diberikan selepas Hari Raya, iaitu pada 20 Mei.

“Ini kerana gaji untuk bulan April sudah habis dan gaji untuk bulan Mei akan diberikan pada awal 6 Mei.

“Oleh itu, kami memutuskan untuk memberikan bonus selepas Hari Raya,” jelasnya.

Ketua Bersatu Negeri, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu dan rakan PASnya dalam satu kenyataan bersama mengatakan bahawa mereka juga telah membentuk jawatankuasa manifesto untuk Perikatan Nasional Perak (PN).

“Kami akan terus memperkuat kerjasama dengan menubuhkan jawatankuasa bersama sebagai persiapan untuk pemilihan,” kata mereka. “Tanpa menumpukan pada keputusan pihak lain, kami setuju untuk terus bergerak bersama demi kesatuan, kestabilan politik dan kepentingan Islam, bangsa dan negara,” tambah mereka.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

UAE Menuju Hubungan Progresif

Read Next

Tengku Zafrul mencadangkan kerajaan perlu memanfaatkan Tabung Amanah Negara

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.