The Malaysia Post

Uganda Luluskan Undang-undang Anti-LGBTQ Paling Keras Di Dunia

Uganda telah meluluskan salah satu undang-undang anti-LGBTQ yang paling keras di dunia yang memperuntukkan hukuman penjara seumur hidup bagi sesiapa yang disabit melakukan homoseksualiti. Presiden Uganda, Yoweri Museveni, menandatangani Akta Anti-homoseksualiti pada hari Isnin walaupun menghadapi kecaman meluas daripada kerajaan barat dan aktivis hak asasi manusia.

Negara yang Berpegang Teguh dengan Nilai Agama

Hubungan seks sejenis telahpun diharamkan di Uganda, sebuah negara Afrika Timur yang berpegang teguh kepada nilai-nilai agama.

Tetapi undang-undang baru ini memberikan hukuman yang lebih berat kepada orang LGBTQ.

Ia mengenakan hukuman mati bagi “homoseksualiti berat,” yang didefinisikan sebagai hubungan seks sejenis yang melibatkan individu yang positif HIV, kanak-kanak, atau orang yang rentan. Sesesiapa yang disabit melakukan “percubaan homoseksualiti berat” boleh dipenjarakan sehingga 14 tahun.

Rakyat Uganda yang terlibat dalam hubungan seks sejenis boleh menerima hukuman penjara seumur hidup, manakala sesiapa yang cuba melakukan hubungan seks sejenis boleh menghadapi hukuman penjara 10 tahun.

Baca lagi | Kuwait memanggil diplomat AS kerana jawatan ‘homoseksualiti’

Presiden Amerika Syarikat, Biden Kutuk Undang-undang Anti-LGBT

Dalam satu kenyataan, Presiden Biden menyifatkan undang-undang yang baru diluluskan ini sebagai “memalukan” dan mengesyorkan ia boleh memberi kesan kepada hubungan Amerika-Uganda.

Biden memberitahu bahawa belian telah mengarahkan Majlis Keselamatan Negara untuk menilai implikasi undang-undang ini terhadap semua aspek penglibatan di antara Amerika dengan Uganda termasuk keupayaan negaranya untuk memberikan perkhidmatan di bawah Pelan Kecemasan Presiden Amerika untuk Pertolongan AIDS (PEPFAR) dan bentuk bantuan serta pelaburan lain.

Undang-undang baru ini juga menarik kecaman segera daripada organisasi hak asasi manusia dan kumpulan hak LGBTQ di Uganda dan di seluruh dunia.

Manakala Pejabat Hak Asasi Manusia Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dalam satu kicauan pada hari Isnin turut meluahkan rasa terkejut apabila rancangan undang-undang anti-LGBTQ yang kejam dan diskriminatif ini kini menjadi undang-undang.

Menurutnya lagi, ia merupakan petunjuk untuk pelanggaran sistematik terhadap hak-hak orang LGBT Uganda dan populasi secara meluas.

Ia bertentangan dengan Perlembagaan dan perjanjian antarabangsa dan memerlukan semakan kehakiman yang segera.

Aktivis Mohon Undang-undang LGBT Uganda Dibatalkan

Roland Ebole, penyelidik serantau bagi Amnesty International, berkata kumpulan itu meminta undang-undang ini dicabut. Pada malam Isnin di Uganda, aktivis gay telah mengemukakan petisyen di mahkamah perlembagaan, menantang undang-undang Anti-homoseksualiti yang baru.

Speaker Parlimen, Anita Among, bersorak dengan keputusan tersebut dan berkata dalam satu kenyataan bahawa presiden telah “menjawab jeritan rakyat kita” dengan menandatangani undang-undang tersebut. “Dengan penuh kerendahan hati, saya mengucapkan terima kasih kepada rakan-rakan saya Ahli Parlimen kerana tahan terhadap tekanan daripada pendera dan penggodam teori kiamat demi kepentingan negara kita,” kata kenyataan tersebut.

Versi undang-undang terdahulu telah diluluskan secara mengatasi oleh parlimen Uganda pada bulan Mac. Ia mendapat tentangan dari kalangan perniagaan dan masyarakat antarabangsa, dan dikembalikan untuk dipinda setelah Museveni menolaknya.

Versi akhir yang telah dipinda ini menyatakan bahawa mengidentifikasi diri sebagai LGBTQ bukanlah jenayah.

Ia juga mengubah suatu langkah yang memerlukan orang melaporkan aktiviti homoseksual jika melibatkan kanak-kanak.

Baca lagi | Konsert Coldplay Malaysia: Perlu Hormat Dan Tidak Kibarkan Bendera LGBT – Caprice

Undang-undang Anti-LGBTQ Pernah Dilakukan Pada 2014

Uganda telah meluluskan undang-undang anti-homoseksualiti sebelum ini pada tahun 2014, tetapi mahkamah menggugurkannya atas alasan prosedur berikutan kemarahan di Uganda dan daripada para penaja antarabangsa. Homoseksualiti adalah jenayah di lebih daripada 30 negara daripada 54 negara di Afrika.

Sentimen anti-LGBT yang meluas di Uganda dan ancaman penjara telah memaksa ramai dalam komuniti LGBTQ untuk melarikan diri dari negara itu dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Undang-undang baru ini telah memaksa ramai orang lain untuk bersembunyi. Frank Mugisha, ketua kumpulan yang dilarang iaitu Minoriti Seksual Uganda, berkata bahawa daripada menumpukan kepada orang LGBTQ, kerajaan sepatutnya memberi tumpuan kepada menangani beberapa masalah sosial yang lebih besar di negara itu.

Menurut Frank, mereka sepatutnya menumpukan individu yang terlibat dalam pelanggaran hak asasi manusia yang serius dan menghakis demokrasi serta rasuah, penyalahgunaan hak asasi manusia dan yang lain-lain lagi.

Read Previous

Penggodam Godam Kata Laluan Dengan Mudah Guna ChatGPT

Read Next

Penampilan Di Big Stage 2023 Sering Dikritik, Ada Yang Mahu Boikot Aina Abdul

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.