The Malaysia Post

Tze Yong Tumbangkan Juara Dunia

Pemain badminton Malaysia, Ng Tze Yong, mencipta kejutan terbesar dalam Kejohanan All England apabila berjaya menumbangkan juara dunia dan juara Olimpik, Viktor Axelsen untuk mara ke separuh akhir Kejohanan All England di Birmingham pada hari Khamis, semalam.

Dalam pusingan suku akhir tersebut, pemain peringkat ke-28 dunia itu berjuang gigih untuk menewaskan Axelsen, yang juga merupakan juara bertahan, dengan keputusan 21-15, 9-21, 23-21 dalam perlawanan sukar di antara kedua-dua pemain.

Tze Yong menunjukkan ketenangan dan kematangan sepanjang perlawanan. Dalam set ketiga, Tze Yong berjaya mendahului lebih empat mata pada kedudukan 19-15, tetapi Axelsen berjaya bangkit semula untuk mendapatkan peluang ‘match-point’ pertamanya. Walau bagaimanapun, Tze Yong mampu mengekalkan fokus dan memanfaatkan peluang ‘match-point’ tersebut untuk menang set ketiga dengan keputusan 23-21 dalam perlawanan yang berlangsung selama 69 minit.

Baca lagi | Ugutan Mati Gara-gara Kontroversi Mentega Terbang

Kejayaan ini benar-benar luar biasa mengingatkan bahawa Tze Yong menjadi pemain keempat yang berjaya menumbangkan Axelsen dalam 15 bulan terakhir.

Tze Yong tenang, tidak mahu terlalu gembira

Namun begitu, Tze Yong tidak mahu terlalu gembira dengan kejayaannya ini kerana beliau masih mempunyai perlawanan seterusnya yang perlu dihadapi. “Ini adalah kemenangan terbesar dalam kerjaya saya, tetapi saya tidak mahu terlalu gembira kerana kejohanan masih belum berakhir,” kata Tze Yong kepada Badminton World Federation (BWF).

Tze Yong bangga dengan usaha beliau dalam berjaya mengawal permainannya pada fasa penting walaupun Axelsen berjaya mengejar ketinggalan semasa set ketiga. “Axelsen merupakan pemain yang berpengalaman dan mempunyai kelebihan dalam perlawanan tersebut. Beliau tahu persis bagaimana mengendalikan situasi. Beliau bermain dengan sabar dan memberi tumpuan kepada pertahanannya, manakala saya agak gugup dan terlalu teruja untuk mengejar poin. Saya gembira saya menang pada akhirnya,” katanya.

Baca lagi | Zahid Hamidi Sanggup Disiasat Terhadap Aduan Politik

Tiga pemain lain yang berjaya menewaskan Axelsen sebelum ini ialah Lakhsya Sen daripada India, Loh Kean Yew daripada Singapura dan Kunlavut Vitidsarn daripada Thailand.

Pada perlawanan separuh akhir, Tze Yong akan bertemu dengan Li Shi Feng daripada China. Shi Feng berjaya menewaskan rakan sepasukannya, Zhao Jun Peng dengan keputusan 21-9, 21-17.

Keputusan badminton beregu

Manakala dalam perlawanan beregu lelaki, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi dan Tan Kian Meng-Lai Pei Jing gagal melangkah ke peringkat seterusnya. Ong Yew Sin-Teo Ee Yi dikalahkan dengan keputusan 21-18, 21-18 oleh pasangan juara bertahan Muhammad Shobihul Fikir-Bagas Maulana.

Bagaimanapun, Tan Kian Meng-Lai Pei Jing turut gagal mengekalkan kedudukan mereka sebagai pemain beregu lelaki keenam apabila mereka dikalahkan oleh pasangan Jepun, Yuki Kaneko-Misaki Matsutomo dengan keputusan 21-12, 11-21, 21-19.

Walaupun kekalahan dalam perlawanan beregu sedikit mengecewakan, Tze Yong berjaya memberikan semangat baru kepada pasukan badminton negara ini. Beliau telah berjaya menunjukkan bahawa pemain badminton Malaysia masih mempunyai potensi yang besar dan mampu bersaing dengan pemain-pemain terbaik di dunia.

Read Previous

Ugutan Mati Gara-gara Kontroversi Mentega Terbang

Read Next

Anwar Arah Pasukan Keselamatan Waspada Ancaman Keharmonian Kaum

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.