The Malaysia Post

Anwar Arah Pasukan Keselamatan Waspada Ancaman Keharmonian Kaum

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim, telah mengarahkan seluruh pasukan keselamatan untuk berwaspada dan memantau segala usaha yang cuba menganggu gugat keselamatan dan ketenteraman dalam negara. Anwar menegaskan bahawa sebarang usaha untuk mengadu domba dan menghangatkan suhu kaum serta agama di negara ini tidak akan dibenarkan.

Beliau juga menekankan bahawa Kerajaan Perpaduan dengan dasar Malaysia Madani, akan memperkukuhkan Islam sebagai agama Persekutuan dan akan bersifat inklusif dengan memberi ruang dan kebebasan seperti yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan kepada semua pihak untuk beragama.

Isu perkauman adalah isu sensitif

Anwar turut memberi amaran bahawa jika terdapat isu-isu sensitif yang muncul, ia harus diselesaikan dengan baik agar tidak menimbulkan perseteruan, salah sangka atau prasangka. Beliau mencontohkan program kunjungan ke rumah ibadat baru-baru ini yang mendapat reaksi negatif dalam kalangan masyarakat. Anwar menyatakan bahawa jika ada pelanggaran atau menimbulkan sensitiviti kaum, perkara itu perlu diselesaikan menerusi rundingan.

Baca lagi | Tze Yong Tumbangkan Juara Dunia

Selain itu, Anwar juga menekankan bahawa kerajaan Perpaduan teguh mempertahankan prinsip Perlembagaan Negara, iaitu Islam adalah agama persekutuan. Walau bagaimanapun, kerajaan juga memberi kebebasan kepada semua pihak untuk beragama dan tidak akan bertolak ansur dengan sebarang usaha yang cuba mengadu domba dan menghangatkan suhu kaum serta agama di negara ini.

Keharmonian antara kaum harus dijaga

Anwar mengambil kira kepelbagaian kaum dan agama di Malaysia dan menegaskan bahawa negara ini harus aman, tertib, dan dibangunkan oleh semua kaum. Oleh itu, beliau ingin menegaskan semula bahawa kerajaan tidak akan bertolak ansur dalam hal ini dan sebarang usaha oleh sesiapa pun yang cuba mengadu domba, menghangatkan suhu kaum dan agama di negara tidak akan diizinkan.

Baca lagi | Ugutan Mati Gara-gara Kontroversi Mentega Terbang

Dalam kes Projek Artikel 11 Jom Ziarah yang telah mendapat reaksi negatif dalam kalangan masyarakat, Menteri KBS, Hannah Yeoh menegaskan bahawa program tersebut tidak melibatkan belia beragama Islam. Projek Impact Malaysia itu turut melibatkan rumah ibadat agama lain termasuk ziarah masjid.

Kita sebagai rakyat Malaysia perlu memahami bahawa keamanan dan keselamatan negara adalah tanggungjawab bersama. Oleh itu, kita harus berusaha untuk menjaga keamanan dan ketenteraman di negara kita dengan tidak membenarkan sebarang usaha untuk mengadu domba, menghangatkan suhu kaum serta agama di negara ini. Kita harus berkerjasama dan saling membantu untuk memastikan Malaysia terus maju dan sejahtera.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Tze Yong Tumbangkan Juara Dunia

Read Next

Kes ‘Basikal Lajak’, Hisyam Teh Turun Padang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.