The Malaysia Post

Tinjauan Suhakam: Satu daripada dua pelajar didapati belajar dalam talian tidak memuaskan

Majlis Perundingan Kanak-Kanak (CCC) Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (Suhakam) berkata 56.1 peratus pelajar yang dikaji tahun lepas merasakan pengajaran dan pembelajaran di rumah (PdPR) yang diperkenalkan semasa pandemik Covid-19 adalah tidak berkesan.

Daripada tinjauan yang sama, 44.7 peratus berkata input pengajaran yang mereka terima dalam kelas maya adalah lebih rendah daripada apa yang mereka perolehi dalam pelajaran secara bersemuka.

“Perkara itu menjadi lebih teruk apabila kita mengambil kira isu sambungan internet dan ketersediaan gajet yang sesuai untuk belajar dalam talian.

“57.3 peratus atau 4,201 murid sekolah menghadapi kesukaran mencari sambungan internet yang jelas manakala 20.5 peratus atau 1,503 berkata mereka menghadapi isu ini sepanjang masa,” kata presiden CCC Chloe Gan hari ini semasa sidang media.

“Bagaimanapun, kekurangan gajet yang sesuai tidak menjadi punca utama kesukaran belajar dalam talian kerana 72.6 peratus atau 5,323 kanak-kanak berkata mereka mempunyai alatan yang sesuai untuk belajar dalam talian manakala 27.4 peratus atau 2,008 berkata sebaliknya.”

CCC terdiri daripada 20 wakil kanak-kanak berumur antara 10 dan 17 tahun pelbagai latar belakang dari seluruh negara.

Tinjauan itu diedarkan melalui Dokumen Google, WhatsApp dan e-mel, menghasilkan sejumlah 7,332 respons dari 9 Ogos 2021 hingga 30 September 2021.

Majoriti responden berumur 11 tahun dan berasal dari Pahang, dan 75.9 peratus (5,565 responden) adalah pelajar sekolah awam.

Baca Lagi | Tinjauan Suhakam: Satu daripada dua pelajar didapati belajar dalam talian tidak memuaskan

“Bagi isu berkaitan motivasi dan tumpuan semasa kelas dalam talian, kami mendapati 34.3 peratus (2,517 kanak-kanak) berkata ia memenatkan untuk hanya duduk di hadapan komputer, 32.9 peratus (2,414 kanak-kanak) berkata pembelajaran dalam talian membuatkan mereka kesunyian, tidak bermotivasi. dan kurang tenaga manakala 53.4 peratus (3,915 kanak-kanak) sukar memberi tumpuan kepada kelas semasa berada di rumah.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Nur Dhabitah keluar untuk membuktikan kemampuannya di Hanoi

Read Next

Hijrah24 mampu memulihkan perniagaan, pelaburan Tabung Haji, kata PM Ismail Sabri

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.