The Malaysia Post

Hijrah24 mampu memulihkan perniagaan, pelaburan Tabung Haji, kata PM Ismail Sabri

Pelan Hijrah24 yang dilancarkan hari ini diyakini mampu menghidupkan semula aktiviti perniagaan dan pelaburan Lembaga Tabung Haji (TH) bagi memastikan kesinambungan dan kecemerlangan TH.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata beliau diberitahu pelan itu dibangunkan selaras dengan nilai dan ciri Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia), yang menerapkan nilai keterangkuman, kebersamaan dan kesyukuran.

Menurut Perdana Menteri, Hijrah24 adalah Pelan Transformasi Strategik TH 2022-2024 untuk memacu organisasi ke hadapan bagi tempoh tiga tahun akan datang, terutama dalam menghadapi cabaran masa depan.

“Saya dimaklumkan bahawa pelan ini merangkumi 24 inisiatif strategik untuk mencapai aspirasi TH, dengan tumpuan kepada pengukuhan struktur tadbir urus korporat, operasi serta didorong oleh inisiatif pendigitalan,” katanya ketika melancarkan pelan Hijrah24 di sini hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) Datuk Idris Ahmad, Pengerusi TH Tan Sri Azman Mokhtar serta Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan TH Datuk Seri Amrin Awaluddin.

Melalui Hijrah24, TH telah menetapkan beberapa sasaran utama, iaitu meningkatkan saiz dana kepada RM100 bilion menjelang 2024 dan menambah bilangan pendeposit untuk menampung lebih 50 peratus penduduk Islam Malaysia.

Turut disasarkan ialah pengagihan keuntungan kepada pendeposit pada kadar melebihi 0.75 peratus daripada kadar pulangan Islam, peningkatan pengguna THiJARI kepada lebih empat juta, Indeks Kepuasan Pelanggan melebihi 90 peratus dan Indeks Penglibatan Ahli melebihi 75 peratus.

“Saya ingin mengucapkan tahniah kepada Tabung Haji atas usaha memastikan institusi Islam yang menjadi ikon kebanggaan negara ini terus berdaya saing dan kekal relevan.

“Saya berdoa semoga Hijrah24 dapat sampai ke penghujung tempoh 2024 seperti yang dirancang. Tahniah juga kepada Tabung Haji kerana sentiasa bersedia melakukan transformasi agar berkesan,” katanya.

Perdana Menteri berkata kerajaan meletakkan harapan tinggi kepada Tabung Haji dan akan terus menghulurkan bantuan atas usaha dan inisiatifnya demi kepentingan jemaah haji dan umat Islam.

Sementara itu, Ismail Sabri berkata TH adalah antara kumpulan pengurusan pelaburan patuh syariah terbesar di Malaysia, dengan aset bernilai RM87.3 bilion dan deposit berjumlah RM86.5 bilion daripada 8.4 juta pendeposit.

Baca Lagi | Hijrah24 mampu memulihkan perniagaan, pelaburan Tabung Haji, kata PM Ismail Sabri

Perdana Menteri berkata, sejak 1986 hingga tahun lepas, TH telah mengagihkan keuntungan bernilai RM35.6 bilion kepada pendepositnya.

“Sejak 2001 dan seterusnya, TH telah menyediakan bantuan kewangan haji berjumlah RM2.02 bilion bagi meringankan beban kewangan jemaah haji Keluarga Malaysia,” katanya.

Pada majlis itu, Perdana Menteri turut meluangkan masa beramah mesra serta berbuka puasa bersama warga TH dan menyampaikan sumbangan kepada 30 anak yatim Darul Kifayah.

Read Previous

Tinjauan Suhakam: Satu daripada dua pelajar didapati belajar dalam talian tidak memuaskan

Read Next

Man City, Liverpool terikat dalam perebutan gelaran apabila Arsenal mengintai bidaan empat teratas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.