The Malaysia Post

Nur Dhabitah keluar untuk membuktikan kemampuannya di Hanoi

Sukan SEA Hanoi pada Mei ini akan menyediakan platform terbaik untuk penerjun negara Nur Dhabitah Sabri untuk membuktikan semula keberaniannya.

Penyelam dengan senyuman menawan itu berharap dapat memulihkan senyuman peminat apabila dia bersaing di platform, yang dia mula fokus selepas Sukan Olimpik Tokyo 2020 pada Ogos tahun lalu.

Malah, dia merebut peluang untuk memperbaharui gandingannya dengan ratu terjun Datuk Pandelela Rinong Pamg dalam acara 10 meter (m) platform seirama wanita pada temasya dwitahunan itu di Vietnam dari 12 hingga 23 Mei.

“Selepas tidak menyelam secara serentak (dengan Pandelela) untuk beberapa lama, saya teruja dan memberikan yang terbaik dalam latihan untuk membuktikan kepada diri saya bahawa saya semakin baik dalam platform.

“Harapan saya untuk perkongsian ini adalah untuk terus bekerja keras bersama, mempunyai kemahiran komunikasi yang baik dan hanya menikmati permainan,” kata pemenang pingat emas seirama campuran papan anjal 3m pada Kejohanan Terjun Piala Asia 2019 ketika dihubungi Bernama.

Gandingan Pandelela-Nur Dhabitah dalam acara 10m platform seirama bukanlah perkara baharu kerana pasangan itu meraih gangsa di Sukan Komanwel Glasgow pada 2014 dan perak pada Siri Terjun Dunia FINA keempat di Windsor, Kanada pada 2017.

Platform itu juga bukan asing bagi Nur Dhabitah kerana dia membuat penampilan sulung di Sukan Olimpik pada 2016 pada usia 17 tahun dalam acara 10m platform individu wanita, layak ke final dan menduduki tempat kesembilan, manakala Pandelela di tempat ke-11.

Nur Dhabitah, yang sebelum ini lebih fokus pada papan anjal, dipilih untuk berganding bahu dengan Pandelela bagi mengisi kekosongan yang diwujudkan selepas persaraan bekas penerjun negara Datuk Leong Mun Yee pada Disember tahun lalu.

Nur Dhabitah, yang turut memenangi perak dan gangsa pada Sukan Asia 2018 masing-masing dalam 3m papan anjal seirama dan 3m papan anjal individu, dipilih selepas menarik perhatian jurulatih Li Rui semasa persiapan ke Hanoi.

“Saya akan cuba sedaya upaya (untuk mendapatkan emas). Saya rasa semua penerjun akan mencuba yang terbaik, dan kami akan bekerja keras untuk kesemua lapan emas yang dipertaruhkan,” kata Nur Dhabitah, yang juga akan beraksi dalam acara 1m papan anjal individu wanita di Hanoi.

Lapan acara terjun di Hanoi ialah platform seirama 10m lelaki dan wanita, papan anjal seirama 3m lelaki dan wanita, papan anjal individu 3m lelaki dan wanita dan papan anjal individu 1m lelaki dan wanita.

Nur Dhabitah berkata kebebasan yang dikecapi di bawah peralihan kepada fasa endemik selepas lebih dua tahun bergelut dengan cabaran pandemik Covid-19 telah menjadikannya lebih bahagia sebagai seorang atlet.

Baca Lagi | Nur Dhabitah keluar untuk membuktikan kemampuannya di Hanoi

“Impak positif situasi semasa ialah jika kita rasa tertekan akibat kepenatan berlatih dan seumpamanya, kita tidak perlu berkurung di dalam bilik,” kata Nur Dhabitah, yang berasa tertekan ketika membuat persiapan menghadapi Olimpik Tokyo.

Dia kecewa apabila dia tidak dapat bertemu dan meluangkan masa berkualiti bersama keluarganya semasa berlatih di bawah gelembung sukan untuk Sukan Olimpik.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PAS Ahmad Samsuri menafikan terlibat dalam rancangan untuk menjatuhkan Barisan Nasional

Read Next

Tinjauan Suhakam: Satu daripada dua pelajar didapati belajar dalam talian tidak memuaskan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.