Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Tiga sayap Umno mencadangkan 16 nama sebagai calon pilihan raya Melaka

Datuk Latipah Omar

Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Melaka telah mengemukakan 16 nama kepada pucuk pimpinan parti untuk dipertimbangkan sebagai calon pada pilihan raya negeri Melaka pada 20 November ini.

Ketua Wanita Umno Melaka Datuk Latipah Omar berkata pergerakan itu telah mencadangkan enam nama berdasarkan kriteria sama ada ia boleh dimenangi, boleh diterima dan disukai di mata pengundi.

“Nama-nama itu dipilih oleh ketua Wanita di enam bahagian di negeri ini dan kami berharap calon wanita dapat menyumbang 30 peratus daripada calon dalam pilihan raya negeri,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini berkata Barisan Nasional pimpinan Umno bersedia untuk meletakkan muka baharu pada pilihan raya Melaka.

Ketua Pemuda Umno Melaka Fairul Nizam Roslan berkata pihaknya telah mencadangkan tujuh nama untuk menjadi calon dalam pilihan raya itu.

“Kami tidak akan mengambil calon payung terjun kerana mereka mesti tinggal di kawasan itu, dan mereka dipilih berdasarkan satu set petunjuk prestasi utama,” kata Fairul, yang merupakan ahli exco Pemuda Umno pusat.

Ketua Puteri Umno Melaka Nurashiqin Alias ​​berkata sayap itu telah mencadangkan tiga nama sebagai calon untuk pilihan raya.

Baca Lagi | Tiga sayap Umno mencadangkan 16 nama sebagai calon pilihan raya Melaka

“Jika Umno mahu maju, kita perlukan anak muda untuk terus bersama Umno dan BN. Beri peluang kepada calon muda supaya kita dapat melahirkan kepimpinan muda yang lebih baik pada masa hadapan,” katanya.

Pengundian bagi pilihan raya Melaka akan diadakan pada 20 November, dengan penamaan calon ditetapkan pada 8 November.

Undian diadakan selepas empat ADUN menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini