The Malaysia Post

Tiga sayap Umno mencadangkan 16 nama sebagai calon pilihan raya Melaka

Sayap Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Melaka telah mengemukakan 16 nama kepada pucuk pimpinan parti untuk dipertimbangkan sebagai calon pada pilihan raya negeri Melaka pada 20 November ini.

Ketua Wanita Umno Melaka Datuk Latipah Omar berkata pergerakan itu telah mencadangkan enam nama berdasarkan kriteria sama ada ia boleh dimenangi, boleh diterima dan disukai di mata pengundi.

“Nama-nama itu dipilih oleh ketua Wanita di enam bahagian di negeri ini dan kami berharap calon wanita dapat menyumbang 30 peratus daripada calon dalam pilihan raya negeri,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi sebelum ini berkata Barisan Nasional pimpinan Umno bersedia untuk meletakkan muka baharu pada pilihan raya Melaka.

Ketua Pemuda Umno Melaka Fairul Nizam Roslan berkata pihaknya telah mencadangkan tujuh nama untuk menjadi calon dalam pilihan raya itu.

“Kami tidak akan mengambil calon payung terjun kerana mereka mesti tinggal di kawasan itu, dan mereka dipilih berdasarkan satu set petunjuk prestasi utama,” kata Fairul, yang merupakan ahli exco Pemuda Umno pusat.

Ketua Puteri Umno Melaka Nurashiqin Alias berkata sayap itu telah mencadangkan tiga nama sebagai calon untuk pilihan raya.

Baca Lagi | Tiga sayap Umno mencadangkan 16 nama sebagai calon pilihan raya Melaka

“Jika Umno mahu maju, kita perlukan anak muda untuk terus bersama Umno dan BN. Beri peluang kepada calon muda supaya kita dapat melahirkan kepimpinan muda yang lebih baik pada masa hadapan,” katanya.

Pengundian bagi pilihan raya Melaka akan diadakan pada 20 November, dengan penamaan calon ditetapkan pada 8 November.

Undian diadakan selepas empat ADUN menarik balik sokongan mereka kepada Ketua Menteri Datuk Seri Sulaiman Md Ali.

Read Previous

Lima calon untuk menggantikan Solskjaer sebagai pengurus Man Utd

Read Next

Timbalan menteri bersetuju isu wiski ‘Timah’ diperbesar-besarkan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.