Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Timbalan menteri bersetuju isu wiski ‘Timah’ diperbesar-besarkan

Datuk Rosol Wahid

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid hari ini bersetuju bahawa kontroversi mengenai wiski Timah telah di luar kawalan.

Rosol, semasa ucapan penggulungan menteri mengenai Rang Undang-Undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2021, telah dicelah oleh beberapa Ahli Parlimen yang mengkritik langkah itu, termasuk penyokong kerajaan, Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said dan Ahli Parlimen Hulu Langat Datuk Dr A. Xavier.

“Sejujurnya, kami tidak mahu ia menjadi preseden. Selepas ini akan ada isu root beer, bahawa ini adalah root beer yang memabukkan.

“Bermakna, tidak akan ada penghujungnya,” katanya.

Ini selepas syarikat tempatan pengeluar wiski itu bersetuju untuk mempertimbangkan untuk menukar kedua-dua nama dan imej produk alkoholnya yang telah mengundang kontroversi beberapa saat sebelum ini, seperti yang diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau juga menjelaskan bahawa jenama itu telah pun menjalani semua usaha wajar sebelum namanya diluluskan, termasuk tempoh bantahan selama dua bulan untuk membolehkan orang ramai menegaskan penolakan mereka.

Rosol menambah bahawa tiada bantahan didaftarkan ketika itu.

“Maknanya, dari sudut undang-undang, nama itu sudah sah. Ia hanya apabila beberapa malapetaka atau ketidakselesaan awam berlaku; dan ya, ada kalanya terdapat banyak perkara,” kata Rosol.

Azalina secara sinis mempersoalkan istilah “hot dog”, sambil menambah bahawa anaknya menikmati hidangan itu dan jika dia harus melarang anak perempuannya daripada memakannya kerana terjemahan bahasa Melayu langsung bermaksud “anjing panas”.

“Timbalan menteri, saya rasa isu yang saya dengar ini ada kaitan memandangkan dari zaman kecik-kecik dulu kita makan kat A&W ada hot dog kemudian coney dog. Jadi bagaimana ini akan berlaku? Anak saya makan hot dog, adakah saya akan memberitahu dia supaya tidak makan ‘anjing panas’?

“Jadi ini yang saya rasa penting. Kita perlu mendidik rakyat kita untuk berfikir secara logik,” katanya.

Dr Xavier dalam pada itu menggesa kerajaan mengambil perhatian terhadap perkara yang lebih mendesak di negara ini.

“Ini hanya nama dan tidak dikaitkan dengan mana-mana pihak. Jadi jangan kita ada duluan dan kemudiannya, kita akan menghadapi masalah lagi dengan nama yang dikeluarkan oleh perniagaan atau syarikat,” katanya.

Baca Lagi | Timbalan menteri bersetuju isu wiski ‘Timah’ diperbesar-besarkan

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kemudian mempersoalkan sama ada nama produk yang serupa dengan pemimpin Islam tertentu di sini atau jenama susu Dutch Lady yang juga boleh dikaitkan dengan wanita, sama seperti ahli parlimen lain mengaitkan Timah sebagai penghinaan kepada wanita, akan diubah.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini