The Malaysia Post

Timbalan menteri bersetuju isu wiski ‘Timah’ diperbesar-besarkan

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid hari ini bersetuju bahawa kontroversi mengenai wiski Timah telah di luar kawalan.

Rosol, semasa ucapan penggulungan menteri mengenai Rang Undang-Undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2021, telah dicelah oleh beberapa Ahli Parlimen yang mengkritik langkah itu, termasuk penyokong kerajaan, Ahli Parlimen Pengerang Datuk Seri Azalina Othman Said dan Ahli Parlimen Hulu Langat Datuk Dr A. Xavier.

“Sejujurnya, kami tidak mahu ia menjadi preseden. Selepas ini akan ada isu root beer, bahawa ini adalah root beer yang memabukkan.

“Bermakna, tidak akan ada penghujungnya,” katanya.

Ini selepas syarikat tempatan pengeluar wiski itu bersetuju untuk mempertimbangkan untuk menukar kedua-dua nama dan imej produk alkoholnya yang telah mengundang kontroversi beberapa saat sebelum ini, seperti yang diumumkan oleh Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi.

Beliau juga menjelaskan bahawa jenama itu telah pun menjalani semua usaha wajar sebelum namanya diluluskan, termasuk tempoh bantahan selama dua bulan untuk membolehkan orang ramai menegaskan penolakan mereka.

Rosol menambah bahawa tiada bantahan didaftarkan ketika itu.

“Maknanya, dari sudut undang-undang, nama itu sudah sah. Ia hanya apabila beberapa malapetaka atau ketidakselesaan awam berlaku; dan ya, ada kalanya terdapat banyak perkara,” kata Rosol.

Azalina secara sinis mempersoalkan istilah “hot dog”, sambil menambah bahawa anaknya menikmati hidangan itu dan jika dia harus melarang anak perempuannya daripada memakannya kerana terjemahan bahasa Melayu langsung bermaksud “anjing panas”.

“Timbalan menteri, saya rasa isu yang saya dengar ini ada kaitan memandangkan dari zaman kecik-kecik dulu kita makan kat A&W ada hot dog kemudian coney dog. Jadi bagaimana ini akan berlaku? Anak saya makan hot dog, adakah saya akan memberitahu dia supaya tidak makan ‘anjing panas’?

“Jadi ini yang saya rasa penting. Kita perlu mendidik rakyat kita untuk berfikir secara logik,” katanya.

Dr Xavier dalam pada itu menggesa kerajaan mengambil perhatian terhadap perkara yang lebih mendesak di negara ini.

“Ini hanya nama dan tidak dikaitkan dengan mana-mana pihak. Jadi jangan kita ada duluan dan kemudiannya, kita akan menghadapi masalah lagi dengan nama yang dikeluarkan oleh perniagaan atau syarikat,” katanya.

Baca Lagi | Timbalan menteri bersetuju isu wiski ‘Timah’ diperbesar-besarkan

Ahli Parlimen Muar Syed Saddiq Syed Abdul Rahman kemudian mempersoalkan sama ada nama produk yang serupa dengan pemimpin Islam tertentu di sini atau jenama susu Dutch Lady yang juga boleh dikaitkan dengan wanita, sama seperti ahli parlimen lain mengaitkan Timah sebagai penghinaan kepada wanita, akan diubah.

Read Previous

Tiga sayap Umno mencadangkan 16 nama sebagai calon pilihan raya Melaka

Read Next

Laporta mahukan Xavi sebagai jurulatih Barca

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.