Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Laporta mahukan Xavi sebagai jurulatih Barca

Joan Laporta

Presiden Barcelona Joan Laporta berkata hari ini dia telah menerima laporan yang menggembirakan mengenai kelayakan Xavi Hernandez sebagai jurulatih dan mengakui dia mahu dia menjadi jurulatih Barca semasa menjadi presiden.

Tetapi Laporta enggan mengesahkan Xavi akan menggantikan Ronald Koeman, yang dipecat pada malam Rabu, dan mengekalkan Barca mempunyai “pilihan lain”.

Jurulatih Manchester City, Pep Guardiola berkata dia “tidak ragu-ragu” bahawa Xavi bersedia untuk melatih kelab itu.

Penilaian Laporta yang bersemangat terhadap bekas pemain tengah legenda Barca akan diambil sebagai petunjuk kukuh bahawa dia adalah pengganti pilihan untuk Koeman.

Selepas kerjaya cemerlang di Camp Nou, Xavi pergi pada 2015 untuk bermain untuk Al Sadd di Qatar sebelum menjadi jurulatih pasukan itu dua tahun lalu.

“Saya berkata demikian apabila dia pergi ke Qatar, bahawa Xavi akan menjadi jurulatih Barca, malah saya mahu dia menjadi jurulatih Barca semasa saya menjadi presiden — apa yang saya tidak tahu ialah bila,” kata Laporta dalam sidang media hari ini.

“Memang benar laporan yang kami ada mengenainya sangat bagus. Saya tidak mengikuti Al Sadd, tetapi kami telah bercakap mengenai permainan Barça melalui telefon. Kami telah menonton perlawanan bersama hampir.

“Biar saya tak cakap lagi. Untuk semua perbincangan Xavi terdapat juga pilihan lain. Barca mempunyai pilihan lain.”

Jurulatih pasukan B Barcelona, ​​Sergi Barjuan telah diletakkan di bawah kendalian sementara dan Laporta berkata jangkaan dia akan berada di ruang ganti untuk perlawanan menentang Alaves dalam La Liga esok dan Dynamo Kiev dalam Liga Juara-Juara pada hari Selasa.

Perlawanan pertama Xavi mungkin menentang Celta Vigo empat hari kemudian.

“Xavi sedang dalam proses yang sangat menarik. Dia berkembang dengan sangat baik dan saya mempunyai rujukan yang sangat baik tentang dia, daripada orang yang rapat dengannya dan daripada orang yang lebih mengenalinya daripada saya,” kata Laporta.

Baca Lagi | Laporta mahukan Xavi sebagai jurulatih Barca

“Saya sering bercakap dengannya. Saya sangat tahu apa yang dia fikirkan tentang pasukan, pendapatnya dan apa yang dia fikir perlu dilakukan.”

Guardiola memberikan sokongannya kepada Xavi, yang dilatihnya semasa tempoh emas untuk Barcelona antara 2008 dan 2012.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini