Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ahli Parlimen Pakatan berkata minum wiski ‘Timah’ seperti ‘minum wanita Melayu’

datuk che abdullah mat nawi

Kontroversi seputar wiski “Timah” yang memenangi anugerah berterusan, setelah mendapat laluan ke Dewan Rakyat hari ini, semasa sesi perbahasan Rang Undang-undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2021.

Ketika ahli parlimen PAS Tumpat Datuk Che Abdullah Mat Nawi (PAS) membahaskan RUU itu menyentuh aspek halal yang menurutnya tidak diketengahkan dalam RUU itu, beliau telah dicelah oleh Ahli Parlimen Tangga Batu Pakatan Harapan (PH) Rusnah Aluai yang bertanyakan kenapa imej “Captain Speedy” pada muka depan botol, perlu memakai kopiah yang sering sinonim dengan umat Islam.

“Apabila kita katakan ia mengelirukan, saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa jenama Timah ini benar-benar mengelirukan. Ia juga disertakan dengan imej Kapten Speedy memakai kopiah. Ada tak gambar Kapten Speedy memakai topi?

“Atau jenama Timah ini, boleh tak kita panggil lain? Mines atau The Mines atau apa-apa lagi?” katanya, terus mendakwa bahawa jenama itu “bukan sesuatu yang baik untuk wanita”.

Pada 18 Oktober lalu, Dewan Ulama PAS (DUPP) melahirkan kebimbangan mengenai penggunaan nama “Timah” sebagai jenama wiski.

Menyeru agar semua promosi dan penjualan arak itu dihentikan kepada orang ramai, ketua penerangan DUPP Mohd Nor Hamzah berkata ini bagi mengelak sebarang kesan negatif kepada masyarakat khususnya golongan muda.

Mohd Nor menjawab kritikan yang dikaitkan dengan jenama arak itu ditujukan kepada PAS kerana ia adalah parti komponen kerajaan persekutuan.

Wiski buatan Malaysia, “Timah” dijual pada harga RM190 sebotol dan mengandungi 40 peratus alkohol.

Syarikat itu sebelum ini menjelaskan bahawa nama “Timah” merujuk kepada perlombongan bijih timah di Tanah Melayu penjajah, manakala lelaki yang digambarkan pada label wiski itu ialah Kapten Speedy, yang dikatakan telah memperkenalkan budaya wiski ke negara ini.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Pakatan berkata minum wiski ‘Timah’ seperti ‘minum wanita Melayu’

Syarikat itu berkata berdasarkan latar belakang sejarah inilah nama “Timah” digunakan dan ia tidak bertujuan untuk mencetuskan sebarang kontroversi.

Syarikat itu juga menjelaskan bahawa sebarang tafsiran nama yang tidak berkaitan dengan perlombongan bijih timah Malaysia adalah palsu.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini