The Malaysia Post

Ahli Parlimen Pakatan berkata minum wiski ‘Timah’ seperti ‘minum wanita Melayu’

Kontroversi seputar wiski “Timah” yang memenangi anugerah berterusan, setelah mendapat laluan ke Dewan Rakyat hari ini, semasa sesi perbahasan Rang Undang-undang Perihal Dagangan (Pindaan) 2021.

Ketika ahli parlimen PAS Tumpat Datuk Che Abdullah Mat Nawi (PAS) membahaskan RUU itu menyentuh aspek halal yang menurutnya tidak diketengahkan dalam RUU itu, beliau telah dicelah oleh Ahli Parlimen Tangga Batu Pakatan Harapan (PH) Rusnah Aluai yang bertanyakan kenapa imej “Captain Speedy” pada muka depan botol, perlu memakai kopiah yang sering sinonim dengan umat Islam.

“Apabila kita katakan ia mengelirukan, saya ingin menegaskan sekali lagi bahawa jenama Timah ini benar-benar mengelirukan. Ia juga disertakan dengan imej Kapten Speedy memakai kopiah. Ada tak gambar Kapten Speedy memakai topi?

“Atau jenama Timah ini, boleh tak kita panggil lain? Mines atau The Mines atau apa-apa lagi?” katanya, terus mendakwa bahawa jenama itu “bukan sesuatu yang baik untuk wanita”.

Pada 18 Oktober lalu, Dewan Ulama PAS (DUPP) melahirkan kebimbangan mengenai penggunaan nama “Timah” sebagai jenama wiski.

Menyeru agar semua promosi dan penjualan arak itu dihentikan kepada orang ramai, ketua penerangan DUPP Mohd Nor Hamzah berkata ini bagi mengelak sebarang kesan negatif kepada masyarakat khususnya golongan muda.

Mohd Nor menjawab kritikan yang dikaitkan dengan jenama arak itu ditujukan kepada PAS kerana ia adalah parti komponen kerajaan persekutuan.

Wiski buatan Malaysia, “Timah” dijual pada harga RM190 sebotol dan mengandungi 40 peratus alkohol.

Syarikat itu sebelum ini menjelaskan bahawa nama “Timah” merujuk kepada perlombongan bijih timah di Tanah Melayu penjajah, manakala lelaki yang digambarkan pada label wiski itu ialah Kapten Speedy, yang dikatakan telah memperkenalkan budaya wiski ke negara ini.

Baca Lagi | Ahli Parlimen Pakatan berkata minum wiski ‘Timah’ seperti ‘minum wanita Melayu’

Syarikat itu berkata berdasarkan latar belakang sejarah inilah nama “Timah” digunakan dan ia tidak bertujuan untuk mencetuskan sebarang kontroversi.

Syarikat itu juga menjelaskan bahawa sebarang tafsiran nama yang tidak berkaitan dengan perlombongan bijih timah Malaysia adalah palsu.

Read Previous

Laporta mahukan Xavi sebagai jurulatih Barca

Read Next

PAS tidak boleh terus bermain kedua-dua belah pihak, mesti memutuskan antara BN dan Perikatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.