The Malaysia Post

Azmin Ali memberikan amaran kepada negeri-negeri yang enggan bekerjasama

Terdapat masalah yang perlu dilihat di pemerintah negeri yang ragu-ragu untuk bekerjasama dengan dasar persekutuan untuk memulakan semula ekonomi hari ini mengeluarkan pemberitahuan bahawa tindakan mereka tidak tertumpu pada kewenangan yang sah.

Amaran itu datang dalam pernyataan dari Azmin Ali, yang mengatakan bahawa dasar kerajaan persekutuan telah dibuat sah dan berlaku di seluruh dunia.

Azmin, yang merupakan Menteri Perdagangan Luar Negeri dan Industri, mengatakan pemerintah negeri enggan mematuhi kemungkinan syarikat itu menuntut ganti rugi.

Dia mengatakan undang-undang yang dibuat di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit jelas dirancang untuk mencegah dan mengaturnya. Ini sesuai dengan undang-undang lain yang berkaitan dengan pencegahan dan pengelolaan penyakit berjangkit.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengatakan pada 1 Mei bahawa had aktiviti awam akan dicabut dan datang setelah tujuh minggu menghentikan operasi di seluruh negara kecuali untuk perkhidmatan kritikal.

Namun, di tengah-tengah pembangkang, beberapa negara telah menyatakan versi mereka sendiri mengenai perintah peraturan pergerakan bersyarat. Kedah, Pulau Pinang, Selangor, Pahang, Kelantan, Negeri Sembilan, Sabah dan Sarawak telah menyuarakan keprihatinan mereka kepada CMCO dengan pelbagai peringkat, dengan Selangor dan Pulau Pinang menggunakan rancangan pembukaan semula pasaran mereka sendiri berikutan keputusan Majlis Keselamatan Negara.

Banyak negeri mengatakan bahawa mereka akan menangguhkan penutupan sehingga 12 Mei apabila proses MCO semasa selesai. Dia mengatakan CMCO berbeza dari fasa MCO sebelumnya, di mana ia membolehkan hampir semua sektor ekonomi memulakan semula dalam persekitaran terkawal dan berhemah.

Pemerintah mengadakan banyak sesi dengan para pemangku kepentingan sektor ekonomi, terutama kelompok industri, dewan perdagangan lokal dan asing dan perusahaan kecil dan sederhana.

Oleh yang demikian, keputusan pemerintah untuk mendorong hampir semua sektor ekonomi bekerja untuk menstabilkan dan merevitalisasi ekonomi diharapkan dapat memberi kesan yang signifikan terhadap pertumbuhan ekonomi dan status kewangan negara, tidak hanya di tingkat persekutuan tetapi juga di tingkat negeri .

Terakhir, jika pemerintah negeri gagal bekerjasama dalam penguatkuasaan Undang-Undang 342, mereka menghadapi kemungkinan tindakan hukum dari berbagai pihak, termasuk pemain dalam industri ini.

Read Previous

Huru-Hara dan Kekeliruan terhadap Amaran Tindakan Hukum CMCO

Read Next

Tidak ada masa untuk bertengkar dengan Kerajaan Persekutuan – Shafie Apdal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.