The Malaysia Post

Tidak ada masa untuk bertengkar dengan Kerajaan Persekutuan – Shafie Apdal

Akibat ketegangan yang berterusan kerana keputusan yang dibuat oleh para pegawai selama beberapa minggu terakhir, ketua menteri Sabah, Shafie Apdal menyatakan bahawa negeri Sabah tidak akan menahan diri untuk mengikuti perintah kawalan gerakan asal (MCO) walaupun peraturan Putrajaya mengizinkan kebanyakan syarikat untuk mulakan semula operasi di bawah versi bersyarat.

Sebagai tindak balas kepada amaran dari menteri kanan Mohamed Azmin Ali, Sabah tidak berusaha untuk bertengkar dengan kerajaan persekutuan. Tetapi dia mempertahankan untuk tidak membuang masa di dalamnya. Mereka perlu bergerak maju, dan mengawal wabak Covid-19 dan ekonomi. Mereka tidak boleh melihatnya dari aspek korporat tetapi bukan kehidupan manusia.

Lebih-lebih lagi, Azmin berkongsi bahawa pemerintah ragu-ragu untuk meneruskan strategi persekutuan untuk membuka semula ekonomi yang tidak beroperasi atas dasar kuasa undang-undang. Dia mengatakan bahawa program kerajaan persekutuan telah diterapkan di seluruh negara dan dapat dilaksanakan. Sebagai menteri Perdagangan Luar Negeri dan Industri, juga menambahkan bahwa pemerintah negara yang menolak untuk mematuhi tuntutan digugat oleh syarikat untuk ganti rugi.

Namun, Shafie menekankan bahawa dia lebih bimbang akan dituntut oleh orang yang kehilangan orang tersayang kerana Covid-19.

Di atas ini, perkara utama yang ingin mereka fahami adalah hakikat bahawa mereka boleh menyelamatkan syarikat, tetapi bukan nyawa. Sekiranya mereka hilang, mereka tidak dapat memulihkannya. Mengenai topik serupa, dia menafikan bahawa Putrajaya telah mendekati negeri itu untuk menggantikan MCO dengan MCO bersyarat.

Contoh ini menyoroti tindakan yang tepat yang diperlukan untuk meningkatkan ekonomi dan negara meskipun krisis memerangi virus pandemik (COVID-19) dan menghentikan percubaan mendapatkan kesalahpahaman yang menyebabkan ketegangan antara dua pihak.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Azmin Ali memberikan amaran kepada negeri-negeri yang enggan bekerjasama

Read Next

Tidak Adil, Saya Perlukan Penjelasan – Ibu Tunggal

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.