Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

PAS tidak boleh terus bermain kedua-dua belah pihak, mesti memutuskan antara BN dan Perikatan

Datuk Seri Mohamad Hasan

PAS perlu memutuskan siapa yang ia mahu sokong daripada cuba menyesuaikan diri dengan Barisan Nasional dan Perikatan Nasional, kata timbalan presiden Umno Datuk Seri Mohamad Hasan.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Mohamad berkata walaupun pintu sentiasa terbuka untuk parti Islam itu menyertai Umno, PAS mesti membuat keputusan.

Beliau berkata Umno sentiasa bertegas untuk tidak bekerjasama dengan parti lain seperti DAP, PKR dan Bersatu menjelang pilihan raya umum akan datang, selaras dengan resolusi perhimpunan agung parti itu tahun lepas.

“…tetapi sesetengah orang hanya membaca ‘sebelah’ sahaja,” kata Mohamad.

“Terpulang kepada PAS kemudian siapa yang hendak dipilih, sama ada PN (Perikatan Nasional) atau BN (Barisan Nasional). Dalam iklim semasa (politik) ini, anda tidak boleh mempunyai satu kaki di sini dan satu lagi di sana.

“Jadi pilihlah, PAS. Pintu sentiasa terbuka untuk PAS jika mahu bersama MN (Muafakat Nasional).”

Jumaat lalu, Umno memutuskan untuk meneruskan kerjasama dengan PAS bagi menghadapi pilihan raya negeri (PRN) Melaka pada 20 November ini.

Pilihan raya Melaka dilihat oleh pemerhati politik sebagai menguji kekuatan BN dan PN sebelum pilihan raya umum ke-15, yang dijadualkan pada 2023, tetapi ramai yang menjangkakan akan dipanggil lebih awal.

Gabungan PN terdiri daripada Bersatu, PAS dan Gerakan manakala gabungan BN terdiri daripada Umno, MCA, MIC dan Parti Bersatu Rakyat Sabah.

Pilihan raya negeri Melaka bakal menjadi medan pertempuran pertama di mana kedua-dua Umno dan Bersatu akan bersaing antara satu sama lain sejak kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan pada Februari tahun lepas.

Bekas perdana menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin membentuk PN semasa beliau memegang jawatan dan kini PAS yang menjadi sebahagian daripada perikatan itu perlu memutuskan sama ada ia akan kekal atau menyertai BN.

Baca Lagi | PAS tidak boleh terus bermain kedua-dua belah pihak, mesti memutuskan antara BN dan Perikatan

Pada September 2019, Umno dan PAS memeterai pakatan politik yang dipanggil Muafakat Nasional (MN), yang menyaksikan kedua-duanya bekerjasama dalam beberapa pilihan raya kecil.

Enam bulan selepas pakatan itu ditandatangani, bagaimanapun, MN menjadi kurang ketara berikutan krisis politik yang membawa kepada kejatuhan kerajaan Pakatan Harapan (PH).

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini