The Malaysia Post

Tiada Lagi Subsidi Minyak Petrol Untuk T20 Mulai Tahun Hadapan – Maslan

Datuk Seri Ahmad Maslan berkata hari ini bahawa isi rumah kumpulan 20 peratus teratas (T20) Malaysia akan perlu membayar lebih untuk petrol RON95 dan diesel mulai tahun depan.

Timbalan menteri kewangan itu berkata Putrajaya sedang beralih kepada pendekatan subsidi yang lebih sasaran, dan kumpulan T20 tidak lagi akan menikmati harga runcit subsidi untuk bahan api mereka.

Perlu Adil Untuk Golongan Pendapatan Rendah

Kata Ahmad kepada wartawan semasa majlis perayaan Hari Raya Aidilfitri bersama Persatuan Penulis Johor di Rumah Citra Sri Benut di sini, pihak kerajaan tidak mahu berlaku situasi di mana orang kaya menerima lebih banyak subsidi berbanding orang miskin.

Malah, pada masa sekarang terdapat keperluan mendesak untuk menggantikan skim subsidi semasa untuk petrol RON95, diesel, dan gas dengan tujuan menjadikannya subsidi yang sasaran.

Ahmad mendakwa bahawa “orang kaya” dengan “kereta besar dan pendapatan tinggi” adalah “penerima manfaat terbesar” skim subsidi semasa yang menetapkan harga takat bagi petrol RON95 pada RM2.05 setiap liter.

Baca lagi | Maksud B40, M40 dan T20 – takrif isi rumah ikut pendapatan

Golongan T20 Mampu Bayar Tanpa Subsidi

Beliau menjelaskan bahawa isi rumah T20 boleh membayar lebih untuk petrol mereka berbanding dengan isi rumah dalam kumpulan 40 peratus pertengahan (M40) dan kumpulan 40 peratus terbawah (B40), yang katanya menggunakan kereta kecil dan motosikal.

T20 ditakrifkan oleh Jabatan Perangkaan sebagai isi rumah dengan pendapatan bersama sekurang- kurangnya RM10,960 sebulan.

Data pada tahun 2020 menunjukkan bahawa pendapatan median isi rumah di Malaysia adalah RM5,209 manakala min adalah RM7,089.

Pendapatan min isi rumah di Wilayah Persekutuan Putrajaya dan Kuala Lumpur melebihi jajaran T20 (masing-masing RM12,322 dan RM11,720).

Ahmad, yang juga merupakan Ahli Parlimen Pontian, berkata lebih daripada RM50 bilion telah dibelanjakan untuk subsidi harga bahan api bagi petrol RON95, diesel, dan gas yang dinikmati oleh semua rakyat Malaysia.

Baca lagi | Pengitar Semula Plastik Malaysia Meluahkan Kebimbangan terhadap Skim Subsidi Elektrik yang Dikaji

Keputusan Dibuat Untuk Elak Situasi ‘terkeliru’

Kata beliau, keputusan ini dibuat berdasarkan situasi semasa iaitu skim subsidi yang ‘terkeliru’ dan tidak memberi sebarang faedah kepada kumpulan berpendapatan rendah dan sederhana.

Disebabkan hal ini juga, pihak Kementerian Kewangan yang perlu membayar kos subsidi bernilai berbilion kepada syarikat-syarikat minyak.

Ahmad menambah bahawa harapan kerajaan adalah dengan mengecualikan T20 daripada subsidi bahan api, berbilion ringgit dapat dijimatkan untuk digunakan dalam pembangunan dan menangani golongan miskin tegar.

Menurut Ahmad Maslan, golongan T20 masih boleh meneruskan kehidupan mereka seperti biasa tanpa subsidi bahan api kerana mereka berkemampuan untuk membayar kadar yang tidak disubsidi.

Ahmad turut berkata apabila kerajaan menarik balik subsidi elektrik kepada syarikat-syarikat dan korporat, mereka berjaya menjimatkan RM4 bilion antara Januari dan Julai tahun lepas.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

10 Tempat Menarik Di Terengganu Paling Terbaik

Read Next

PRN: Pulau Pinang Bubar DUN Akhir Jun

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.