The Malaysia Post

Tiada bukti bernilai RM3.3 juta yang saya miliki, kata Guan Eng selepas pertuduhan rasuah

Bekas menteri kewangan Lim Guan Eng telah mengatakan bahawa tidak ada bukti bahawa dia telah menerima RM3.3 juta dalam akaunnya atau wang tunai berhubung dengan tuduhan rasuah yang dituduh dengannya pagi ini.

Pada sidang media ringkas di pusat perkhidmatan Bagan di sini, ahli parlimen Pulau Pinang itu mengatakan bahawa tuduhan rasuah terhadapnya di Kuala Lumpur minggu lalu dan hari ini bermotifkan politik.

“Ini adalah tuduhan bermotifkan politik yang tidak berasas, hingga kini, SPRM belum menunjukkan di mana RM3.3 juta itu, kerana tidak ada wang tunai seperti itu dalam simpanan saya atau di akaun bank saya,” katanya.

Dia mengatakan bahawa dia mesti melawan ini di mahkamah untuk membuktikan tidak bersalah. Dia menambah bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak pernah bertanya kepadanya mengenai wang di akaunnya atau wang tunai yang dimilikinya.

Terdahulu di Mahkamah Sesyen SPRM, Lim didakwa menggunakan kedudukannya sebagai ketua menteri Pulau Pinang ketika itu untuk memperoleh kepuasan sebanyak RM3.3 juta sebagai dorongan untuk melantik syarikat Datuk Zarul Ahmad Mohd Zulkifli untuk membina RM6,341,383,702 Terowong Laut dan Jalan Tiga Pasangan projek.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di pejabat ketua menteri di Tingkat 28 di Komtar antara Januari 2011 dan Ogos 2017.

Dia didakwa di bawah Seksyen 23 (1) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009 kerana menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan kepuasan untuk dirinya sendiri. Di bawah Seksyen 24 (1) Akta, dia menghadapi hukuman penjara tidak lebih dari 20 tahun, denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah yang terlibat atau RM10,000 yang mana lebih tinggi.

Read Previous

Parti baru Dr Mahathir akan mengumumkan calon pilihan raya kecil Slim pada 12 Ogos

Read Next

FAM: Kluster Covid-19 baru tidak akan menjejaskan permulaan Liga-M pada 26 Ogos

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.