The Malaysia Post

Parti baru Dr Mahathir akan mengumumkan calon pilihan raya kecil Slim pada 12 Ogos

Marzuki bin Haji Yahya

Parti baru Dr Mahathir akan mengumumkan calon pilihan raya kecil Slim pada 12 Ogos

Parti berasaskan Melayu yang baru dibentuk oleh bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad akan mengumumkan calonnya untuk pilihan raya kecil Slim di Perak pada hari Rabu.

Bekas Setiausaha Agung Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) Marzuki Yahya memberitahu Malaysiakini bahawa calon yang telah diputuskan akan diumumkan oleh Dr Mahathir pada 12 Ogos.

“Calon sudah dikenal pasti. Tun (Dr Mahathir) akan membuat pengumuman pada 12 Ogos di kawasan Slim.

“Tempat dan waktu akan diumumkan tidak lama lagi,” katanya kepada Malaysiakini.

Jumaat lalu, presiden parti baru, Datuk Seri Mukhriz Mahathir mengatakan bahawa calonnya akan bertanding sebagai calon bebas pada pilihan raya kecil Slim sekiranya parti itu tidak berjaya mendaftar pada waktunya.

Pada 31 Julai, Pakatan Harapan (PH) mengatakan bahawa ia akan memberi laluan kepada kumpulan Dr Mahathir yang sebelumnya dikenali sebagai ‘Bersatu Pemadaman’ untuk bertanding dalam pilihan raya kecil.

Umno juga dijangka menamakan calonnya pada 12 Ogos, tiga hari sebelum Hari Penamaan calon.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah menetapkan tarikh pilihan raya kecil untuk 29 Ogos.

Pemangku ketua SPR Azmi Sharom juga mengumumkan bahawa pencalonan akan berlangsung pada 15 Ogos, dengan pengundian awal pada 25 Ogos.

Kerusi Slim itu kosong setelah ADUNnya, Datuk Mohd Khusairi Abdul Talib, 59, dari Umno meninggal dunia akibat serangan jantung di Hospital Bentong, Pahang pada 15 Julai. Semasa pilihan raya umum ke-14, Khusairi memperoleh majoriti 2,183 untuk memenangi kerusi DUN Slim dengan mengalahkan calon Bersatu dan PAS.

Read Previous

Veteran media Abd Jalil Ali meninggal dunia

Read Next

Tiada bukti bernilai RM3.3 juta yang saya miliki, kata Guan Eng selepas pertuduhan rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here