The Malaysia Post

Tan Sri Zeti Akhtar Aziz Mendedahkan Pemindahan US$700 Juta dalam Perbicaraan Rasuah 1MDB

Dalam sebuah perbicaraan rasuah yang melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), bekas Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Tan Sri Zeti Akhtar Aziz, telah membuat pendedahan eksplosif di Mahkamah Tinggi pada hari ini.

Surat Peringatan BNM kepada Najib Razak Mengenai 1MDB

Pendedahan oleh bekas ahli perbankan ini mendedahkan bagaimana BNM telah mengalami kesulitan akibat ketidaktahuan mengenai pemindahan US$700 juta dari akaun dana kekayaan negara ke syarikat swasta yang dimiliki oleh penjenayah yang sedang diburu, Low Taek Jho.

Zeti juga menjelaskan bahawa BNM telah mengirim surat kepada Datuk Seri Najib Razak, yang ketika itu menjadi Menteri Kewangan, untuk memperingatkan beliau tentang peningkatan tahap hutang dan cabaran pembayaran yang dihadapi oleh 1MDB.

Peningkatan hutang ini akhirnya menyebabkan penstrukturan pinjaman dari bank-bank domestik.

BNM Mengesahkan Dana 1MDB Dipindahkan ke Entiti Swasta Milik Penjenayah

“Dalam surat tersebut, BNM juga menasihati Najib untuk meningkatkan kejelasan mengenai hutang dan operasi 1MDB serta mengawal peningkatan hutangnya yang lebih lanjut.

Pada 16 Januari 2015, BNM menulis semula kepada Najib mengenai kebimbangan mereka terhadap 1MDB dan mendokumentasikan implikasi yang signifikan yang akan ditimbulkan terhadap kedudukan fiskal kerajaan.

BNM menekankan bahawa dalam kejadian sedemikian, ia boleh menyebabkan kewajipan berjumlah RM16.6 bilion yang bersifat keadaan untuk kerajaan berikutan jaminan yang telah diberikan bagi hutang 1MDB.

Jaminan hutang ini merupakan tanggungjawab kerajaan yang harus dipenuhi. Selain itu, mungkin berlaku penurunan kadar kredit kedaulatan Malaysia,” katanya.

Pemeriksaan di Tempat di AmBank dan Deutsche Bank Berhad

BNM telah melakukan pemeriksaan ke atas Deutsche Bank Malaysia Berhad (DBMB) dan AmBank pada 20 Mac 2015 bagi mengesahkan dakwaan bahawa 1MDB telah pun memindahkan US$700 juta daripada dana USD1 bilion kepada syarikat milik peribadi.

Katanya, wang (US$700 juta) tersebut ditetapkan untuk membeli 40 peratus saham dalam 1MDB Petrosaudi Limited, British Virgin Island (JV Co.), serta dana 1MDB lain ke akaun Good Star Limited (GSL) bukan akaun JV Co.

Bubaran Pasukan Tugas dan Pendakwaan Jenayah 1MDB

“Selepas kelulusan pemindahan dana untuk pelaburan tersebut, sejumlah US$700 juta dari dana tersebut sebaliknya dipindahkan oleh 1MDB ke akaun Good Star Limited (GSL) melalui Deutsche Bank.

“Hanya semasa pemeriksaan di tempat, didapati bahawa dana tersebut telah dipindahkan kepada Good Star Limited, pemilik sebenarnya adalah Low,” katanya.

Zeti menyatakan bahawa pada 21 April 2015, beliau telah bertemu dengan Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (MACC) ketika itu, Tan Sri Abu Kassim Mohamed, untuk mendedahkan temuan tersebut.

Baca lagi | Najib diadili dalam kes 1MDB, bukan saksi pendakwaan Zeti

Beliau berkata ini termasuk maklumat yang mengesahkan bahawa Low adalah pemilik sebenar akaun GSL yang menerima US$700 juta dari 1MDB pada 30 September 2009.

Namun, pada 27 Julai tahun yang sama, pasukan tugas tersebut dibubarkan apabila perkhidmatan Abdul Gani sebagai Peguam Negara berakhir.

Tuntutan 1MDB oleh Jabatan Peguam Negara

Pada 13 Ogos, BNM menyerahkan Kertas Siasatan (IP) kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) dengan cadangan untuk memulakan pendakwaan jenayah dan menuntut 1MDB termasuk pegawai-pegawai kanan 1MDB.

Pihak berkuasa mendapati bahawa entiti dan pegawai-pegawai tersebut telah melanggar peruntukan di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) kerana memberikan maklumat palsu kepada BNM dalam permohonan 1MDB untuk kelulusan pembayaran di luar Malaysia.

Baca lagi | Polis menyiasat suami bekas gabenor Bank Negara Zeti

Walaupun terdapat bukti kukuh yang dikumpul dan direkodkan oleh BNM, Jabatan Peguam Negara ketika itu, dengan sebab yang tidak diketahui, telah memutuskan pada 11 September untuk menggolongkan kertas siasatan yang dikemukakan oleh BNM sebagai ‘Tiada Tindakan Lanjut’,” katanya.

Bekas Perdana Menteri Najib Razak, 70, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan dengan nilai sebanyak RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 tuduhan pengubahan wang melibatkan jumlah yang sama.

Read Previous

Tan Sri Michelle Yeoh, Datuk Seri Jean Todt Berkahwin Setelah 19 Tahun

Read Next

Danni, Anak Rais Yatim, Bertembung Sepupu dalam Pilihan Raya Negeri Sembilan Di DUN Klawang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.