The Malaysia Post

Danni, Anak Rais Yatim, Bertembung Sepupu dalam Pilihan Raya Negeri Sembilan Di DUN Klawang

Dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sembilan yang akan datang, terdapat seorang calon menarik yang akan bertanding di Dewan Undangan Negeri (DUN) Klawang. Dialah Danni, anak kepada bekas Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Dr Rais Yatim. Meskipun namanya terkenal sebagai anak seorang bekas pemimpin politik, Danni dengan tegas menegaskan bahawa hubungannya bukanlah faktor utama yang mendorongnya untuk mencalonkan diri.

Pengalaman Politik Danni

Berusia 36 tahun, Danni telah terlibat dalam dunia politik selama 13 tahun. Pengalamannya di dalam arena politik telah mengajarkannya mengenai pelbagai ujian dan rintangan.

Dia mengakui bahwa ada kebaikan yang diperoleh dari kedudukannya sebagai anak Tan Sri Rais Yatim, namun dia juga percaya bahawa pemimpin politik lain, seperti Datuk Mukhriz Mahathir, Lim Guan Eng, dan ahli keluarga Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, juga menghadapi situasi yang serupa.

Komitmen Danni untuk Membawa Perubahan

Dalam menghadapi PRN Sembilan, Danni berhasrat untuk memberikan yang terbaik dari dirinya. Dia yakin bahwa kehadiran bapanya sebagai seorang bekas pemimpin politik akan memberi keberkatan dan bantuan dalam perjalanannya di dunia politik.

Setelah diumumkan sebagai calon Perikatan Nasional (PN) Negeri Sembilan, Danni menyatakan tekadnya untuk melakar nama dalam politik dengan usaha dan dedikasi.

Pertembungan Danni dan Sepupu dalam PRN Sembilan

Salah satu fakta menarik dalam PRN kali ini adalah pertembungan Danni dengan sepupunya, Datuk Bakri Sawir, yang merupakan penyandang kerusi dari Pakatan Harapan (PH) bagi kawasan yang sama.

Baca lagi | Perikatan Nasional (PN) Umumkan Calon PRN Selangor 2023

Meskipun berasal dari keluarga yang berlainan haluan politik, Danni menegaskan bahwa perbezaan politik di kalangan ahli keluarga adalah perkara biasa dan dia berjanji untuk menjalankan perlawanan politik dengan sihat tanpa menyerang peribadi.

Cabaran di DUN Juasseh

Di samping pertembungan di DUN Klawang, PRN Sembilan juga mengetengahkan pertandingan menarik di DUN Juasseh. Calon dari Perikatan Nasional (PN), Datuk Eddin Syazlee Shith akan berhadapan dengan calon dari Barisan Nasional (BN), Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid.

Komitmen Eddin Syazlee Shith untuk Kemenangan

Datuk Eddin Syazlee Shith sebelum ini mengalami kekalahan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) bagi kerusi Parlimen Kuala Pilah. Namun, dalam PRN ini, dia diberi kepercayaan untuk bertanding dan bercabar dengan calon yang kuat dari BN, Puan Sri Bibi Sharliza Mohd Khalid.

Baca lagi | Keputusan Calon PRN Pulau Pinang: DAP Alami Krisis Dalaman

Eddin mengakui cabaran yang dihadapinya, terutamanya kerana dirinya dianggap sebagai ‘underdog’ berbanding dengan nama besar dalam politik seperti Bibi Sharliza.

Meskipun demikian, Eddin berazam untuk memikul tanggungjawab sebagai calon dengan komitmen dan kesetiaan kepada parti.

Harapan Kemenangan untuk Perikatan Nasional (PN)

Selain dari cabaran peribadi, Eddin juga menyatakan bahawa kesihatannya semakin pulih selepas PRU15. Dia berharap untuk memberikan usaha yang lebih baik dan kuat dalam berkempen bagi memastikan kemenangan Perikatan Nasional (PN) dalam PRN kali ini.

Dengan calon-calon yang berbakat dan bersemangat ini, PRN Sembilan dijangka menjadi pertandingan politik yang sengit dan menarik untuk ditonton. Rakyat Negeri Sembilan pasti menantikan perubahan dan pembaharuan dari wakil-wakil yang dipilih untuk mewakili mereka di peringkat negeri.

Read Previous

Tan Sri Zeti Akhtar Aziz Mendedahkan Pemindahan US$700 Juta dalam Perbicaraan Rasuah 1MDB

Read Next

Seri 2-2 Menentang Juventus, Ac Milan Masih dalam Mod Pramusim

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.