The Malaysia Post

Syed Saddiq Didapati Bersalah atas Pertuduhan Rasuah

Pada 9 November 2023, Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Azhar Abdul Hamid mengumumkan keputusan bahawa Ahli Parlimen Muar, Syed Saddiq Syed Abdul Rahman, didapati bersalah atas semua pertuduhan rasuah yang dikemukakan terhadapnya pada tahun 2021. Keputusan ini dibuat setelah pihak pembelaan gagal mengemukakan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan dalam perbicaraan hari ini.

Keputusan Mahkamah dan Reaksi Syed Saddiq

Presiden Perikatan Demokratik Bersatu Malaysia (Muda), Syed Saddiq, diwakili oleh peguam Gobind Singh Deo, sementara pendakwaan kes dijalankan oleh Timbalan Pendakwa Raya Datuk Wan Shaharuddin Wan Ladin. Meskipun ada cadangan, pihak pembelaan tidak dapat membuktikan keraguan munasabah, dan hakim membuat keputusan yang mendapati Syed Saddiq bersalah.

Pada 28 Oktober 2022, mahkamah memerintahkan Syed Saddiq membela diri selepas memutuskan bahawa pihak pendakwaan berjaya mengemukakan bukti yang boleh dipercayai, membuktikan setiap unsur kesalahan yang dituduhkan. Syed Saddiq telah mengulangi gesaan agar kerajaan menunaikan janji reformasi.

Baca lagi | Tindakan ‘No Action, Talk Only’ Kerajaan Madani – Syed Saddiq

Perincian Kesalahan yang Didakwa

Pada 22 Julai 2021, Syed Saddiq didakwa sebagai ketua sayap Armada Parti Pribumi Bersatu Malaysia ketika itu. Tugasnya adalah mengawal dana Armada, dan dia dituduh bersubahat dengan penolong bendahari Bersatu, Rafiq Hakim Razali, dalam melakukan pecah amanah (CBT) yang melibatkan RM1 juta daripada dana organisasi.

Selain itu, dia juga dituduh menyalahgunakan harta untuk dirinya sendiri. Sejumlah RM120,000 dari akaun Maybank Islamic Bhd milik Armada Bumi Bersatu Enterprise dilaporkan telah disalahgunakan olehnya, menyebabkan Rafiq melupuskan wang tersebut.

Syed Saddiq juga berdepan dengan dua pertuduhan pengubahan wang haram dalam dua transaksi berasingan sebanyak RM50,000. Transaksi ini dipercayai hasil daripada aktiviti menyalahi undang-undang, yang melibatkan pemindahan dana dari akaun Maybank Islamic Bhd miliknya ke dalam akaun Amanah Saham Bumiputera miliknya.

Keputusan kes ini memberikan impak besar terhadap kerjayanya sebagai ahli parlimen dan presiden Muda. Kini, dengan keputusan bersalah yang diumumkan, Syed Saddiq mungkin menghadapi hukuman yang sewajarnya. Kes ini juga menimbulkan persoalan tentang integriti dalam arena politik Malaysia.

Read Previous

JDT Berjuang Mati-Matian dalam Liga Juara-Juara AFC

Read Next

Kanak-Kanak Perempuan Berusia Dua Tahun Meninggal Dunia Akibat Ditinggalkan Selama Tujuh Jam dalam Kereta

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.