The Malaysia Post

Kanak-Kanak Perempuan Berusia Dua Tahun Meninggal Dunia Akibat Ditinggalkan Selama Tujuh Jam dalam Kereta

Kuala Lumpur, 9 Nov – Tragedi yang menyayat hati melanda Ara Damansara semalam apabila seorang kanak-kanak perempuan berusia dua tahun ditemui meninggal dunia selepas ditinggalkan dalam kereta selama lebih tujuh jam. Kejadian ini mengundang kebimbangan terhadap tanggungjawab ibu bapa dan masyarakat terhadap keselamatan kanak-kanak.

Kronologi Kejadian

Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, ACP Mohamad Fakhrudin Abd Hamid, mengesahkan bahawa pihak polis menerima laporan pada 3.49 petang setelah ibu kanak-kanak itu melaporkan anaknya tidak sedarkan diri di rumah. Pada jam 7 pagi yang sama, ibu tersebut menghantar dua anaknya ke sekolah sebelum menuju ke taska berhampiran.

Namun, tragedi bermula ketika ibu tersebut terlupa menghantar anak yang berusia dua tahun ke taska, menyebabkan kanak-kanak ditinggalkan dalam kereta. Ibu baru menyedari kecuaian tersebut pada pukul 3.45 petang.

Baca lagi | Kanak-Kanak Maut Terjatuh ke Dalam Mesin Basuh

Kesiagaan dan Tanggungjawab Keselamatan

Mohamad Fakhrudin menegaskan kepentingan kesiagaan dan tanggungjawab dalam keselamatan kanak-kanak. Ia bukan sahaja menjadi amaran kepada ibu bapa tetapi kepada masyarakat secara keseluruhannya.

Beliau menasihatkan agar orang ramai sentiasa berwaspada terhadap keselamatan kanak-kanak di bawah jagaan mereka. Sementara itu, beliau turut menggesa individu yang mempunyai maklumat berhubung kes tersebut untuk menghubungi bilik gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya.

Usaha Rawatan dan Siasatan

Bapa kanak-kanak tersebut memberikan rawatan awal sebelum ambulans dan polis tiba di tempat kejadian. Mangsa kemudiannya dihantar ke Hospital Sungai Buloh, namun malangnya, nyawa kecil itu tidak dapat diselamatkan.

Siasatan lanjut akan dijalankan mengikut Seksyen 31(1) Akta Kanak-Kanak 2001. Ketua polis menasihati orang ramai agar sentiasa berwaspada dan bertanggungjawab terhadap keselamatan kanak-kanak di bawah jagaan mereka.

Panggilan kepada Masyarakat

Dalam usaha mendapatkan maklumat lanjut, polis menggesa orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes ini untuk menghubungi bilik gerakan Ibu Pejabat Polis Daerah Petaling Jaya di talian 03-79662222. Keberkesanan siasatan ini memerlukan kerjasama daripada masyarakat.

Kejadian ini memperingatkan kita semua akan kepentingan keselamatan kanak-kanak dan perlunya kesedaran masyarakat dalam mencegah kejadian serupa di masa depan.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Syed Saddiq Didapati Bersalah atas Pertuduhan Rasuah

Read Next

Krisis Kemanusiaan di Bandar Kawlin, Myanmar Semakin Teruk

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.