The Malaysia Post

JDT Berjuang Mati-Matian dalam Liga Juara-Juara AFC

Pada Selasa yang lalu, JDT mencatatkan kemenangan bersejarah apabila mereka mengalahkan juara K-League, Ulsan Hyundai dengan skor 2-1 di Stadium Sultan Ibrahim di Iskandar Puteri. Perlawanan Liga Juara-Juara AFC (ACL) telah menjadi ujian ketara untuk pasukan Johor Darul Ta’zim (JDT). Pasukan bola sepak terkemuka Malaysia ini perlu menunjukkan kesungguhan dan kemampuan mereka dalam pertandingan ACL yang sengit.

Penyerang Brazil, Heberty Fernandes, menjaringkan gol pertama bagi JDT pada minit ke-44, dan pemain sayap gantian, Akhyar Rashid, mencipta gol kemenangan pada minit ke-87. Kemenangan ini memberi nafas baru kepada JDT dalam saingan ACL.

Matlamat Pusingan 16 Terakhir

JDT kini menduduki tangga ketiga dalam kumpulan mereka dengan enam mata, hanya ketinggalan perbezaan gol daripada Ulsan yang menduduki tempat kedua. Pertandingan seterusnya mereka akan berdepan dengan Kawasaki di Stadium Kawasaki Todoroki pada 28 November.

Jurulatih Esteban Solari dan pasukan JDT berhasrat untuk mencapai pusingan 16 terakhir dalam ACL. Mereka percaya bahawa pasukan ini mampu bersaing dalam pertandingan ini dan berusaha untuk mencipta sejarah.

Baca lagi | Badi Kelab Jepun Menghantui JDT dalam ACL Musim 2023/24

Semangat dan Keyakinan Pasukan JDT

Esteban Solari menyatakan bahawa pasukannya tidak pernah berhenti percaya, dan mereka terus mencipta permainan yang bagus. Meskipun menghadapi kesukaran dan tekanan, mereka mempunyai keyakinan bahawa mereka mampu mencapai matlamat mereka.

Solari juga mengungkapkan harapannya untuk membangunkan pasukan ini dalam pelbagai pertandingan, termasuk Liga Juara-Juara, Piala Malaysia, dan ACL. Dia juga menyoroti sokongan dari atas, terutama dari Tunku Ismail Sultan Ibrahim.

Cabaran Ulsan dan Harapan Masa Depan

Jurulatih Ulsan, Hong Myung-bo, mengakui bahawa perlawanan itu sukar dan pasukannya terlepas beberapa peluang. Namun, dia menyatakan keinginan untuk pulih dan menantikan pertandingan seterusnya.

Bagi kedua-dua pasukan, ACL adalah ujian sejauh mana mereka boleh pergi dalam saingan kejuaraan Asia yang bergengsi ini. Mereka berharap untuk mencapai pusingan seterusnya dan mencipta sejarah dalam bola sepak Malaysia.

JDT kini perlu terus berjuang mati-matian dalam ACL untuk mencapai matlamat mereka dan membuktikan kualiti mereka di peringkat antarabangsa.

Read Previous

Sabri Yunus Lebih Bahagia Sejak Berkahwin dengan Angeline Tan

Read Next

Syed Saddiq Didapati Bersalah atas Pertuduhan Rasuah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.