The Malaysia Post

SPR merampas hak pengundi dengan menunda Undi18 – Bersih 2.0

Badan pengawas pilihan raya Bersih 2.0 menuntut hari ini agar Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Abdul Ghani Salleh mengundurkan diri dengan segera kerana menunda pelaksanaan usia pengundian yang lebih rendah (Undi18) dan pendaftaran pemilih automatik (AVR).

Dalam satu kenyataan, Bersih 2.0 menuduh tindakan SPR mirip mengkhianati pengundi muda dan merampas hak mereka untuk membentuk masa depan negara.

“Ketua SPR, Datuk Abdul Ghani Salleh harus segera mengundurkan diri untuk memberi jalan bagi pengganti yang memiliki integriti dan kompetensi untuk melaksanakan penurunan usia mengundi menjadi 18 dan AVR menjelang Julai 2021 seperti yang dirancang.

“Keputusan SPR adalah rampasan hak kira-kira empat juta rakyat Malaysia berusia 18-20 untuk membentuk arah negara pada pilihan raya, ketika diadakan pilihan raya persekutuan, negeri atau pilihan raya berikutnya,” katanya dalam satu kenyataan.

“Menghadapi pandemi Covid-19 adalah tidak masuk akal kerana tidak ada kaitan dengan pelaksanaan Undi18 kerana maklumat yang diperlukan sudah ada dalam pangkalan data Jabatan Pendaftaran Negara (JPN),” tambahnya.

Baca Lagi | Perhimpunan Umno: Lima perkara yang perlu diperhatikan untuk GE15

Semalam SPR mengatakan bahawa wabak itu menyebabkan kelewatan dalam pelaksanaan inisiatif ini dan mereka perlu menilai halangan baru dan masalah berterusan serta memperhitungkan pelbagai perintah kawalan pergerakan (MCO) yang ada.

Ia meminta waktu untuk menilai situasi pandemi secara bijaksana dan akan mengeluarkan laporan sementara mengenai pendaftaran pemilih automatik dan Undi18. Laporan ini dijangka akan dikeluarkan pada bulan September 2021.

Bersih 2.0 berpendapat bahawa alasan-alasan ini dibuat-buat dan tidak ada kaitan dengan apa-apa yang berlaku ketika ini sambil menambah bahawa pandemi tidak boleh mengubah pelaksanaan inisiatif ini.

“Alasan Abdul Ghani Sallah yang lemah lembut pada Covid-19 adalah pembohongan terang-terangan untuk mengelirukan orang ramai dengan mencampurkan Undi18 dan AVR. Tidak ada teknikal apa pun yang terlibat dalam pendaftaran pemilih berumur 18-21 tahun.

“Ini dapat dilaksanakan pada tahun 2019 setelah Pindaan Perlembagaan diwartakan. Undi18 ditangguhkan hanya kerana PAS menuntut Undi18 dan AVR dimulakan secara serentak, ”kata kumpulan itu.

Anggota parlimen persekutuan melintasi lorong politik yang memilih sebulat suara untuk meminda Perlembagaan Persekutuan pada bulan Julai 2019 dan menurunkan usia pengundian minimum dari 21 hingga 18 tahun.

Undi18 hanya dapat dilaksanakan setelah diwartakan, yang telah dijadualkan pada separuh kedua tahun ini.

Menteri Undang-undang De facto, Datuk Seri Takiyuddin Hassan juga telah mengesahkan di Parlimen bahawa Undi18 akan dilaksanakan selewat-lewatnya pada bulan Julai 2021 tetapi sekarang bergabung dengan sebahagian korus bagaimana mereka tidak komited terhadap perubahan ini.

Oleh yang demikian, Bersih 2.0 mengatakan SPR harus bertanggung jawab untuk menjawab kepada masyarakat apa yang telah berubah yang menyebabkan penangguhan inisiatif ini. “SPR harus maju dan telus, atau akan dianggap sebagai orang yang baik untuk parti pemerintah, yang para pemimpin kanannya telah menyatakan keengganan untuk melihat Undi18 dilaksanakan.

Read Previous

Perhimpunan Umno: Lima perkara yang perlu diperhatikan untuk GE15

Read Next

Penerima tertinggi dana 1MDB melalui Najib, kata pendakwaan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.