The Malaysia Post

Sofyank Kejutkan Zach King, Fahmi Fadzil Ucap Tahniah

KUALA LUMPUR, 22 April – Fahmi Fadzil, Menteri Komunikasi dan Digital mengucapkan tahniah kepada Sofyank atau Mohamad Sofian Abdullah, pereka kandungan digital terkenal yang baru-baru ini menjuarai pertandingan Ultimate VFX Challenge – Magic Of The Month di Los Angeles, Amerika Syarikat. Fahmi Fadzil menyifatkan bakat Sofyank sebagai luar biasa dan kejayaannya telah mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

Fahmi terkesan dengan sikap Sofyank

Menurut Fahmi Fadzil, bakat Sofyank dalam mencipta kandungan digital VFX sangat luar biasa. Fahmi Fadzil juga mengakui bahawa beliau terkesan dengan sikap rendah diri dan beradab Sofyank. Beliau juga berharap agar terdapat beberapa kolaborasi bersama Sofyank pada masa akan datang.

Baca lagi | Imam Lupa Takbir, Solat Sunat Aidilfitri Diulang

Sofyank merupakan seorang pereka kandungan digital terkenal yang telah beberapa kali berkolaborasi dengan selebriti antarabangsa. Video ciptaannya juga telah ditonton oleh jutaan pelayar media sosial. Sofyank menyertai pertandingan anjuran pempengaruh media sosial dan pereka kandungan digital terkemuka antarabangsa Zach King, dan berjaya mengalahkan dua lagi peserta dengan menyiapkan satu karya pendek VFX.

Video pertandingan itu dengan tajuk “Is This The Next Zach King?” boleh ditonton di YouTube. Sofyank, yang berusia 27 tahun, kini menjadi inspirasi bagi ramai anak muda tempatan yang meminati bidang kandungan digital. Kejayaannya dalam pertandingan itu juga menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai bakat-bakat terbilang dalam dunia kandungan digital VFX.

Zach King terkejut

Semasa pertandingan itu, Zach King terkejut dengan persembahan Sofyank yang sangat menakjubkan. Sofyank menunjukkan kebolehannya dalam mencipta efek-efek visual yang sangat kreatif dan realistik yang membuatkan juri dan penonton terpana.

Sofyank menggunakan teknik-teknik yang sangat canggih dalam mencipta efek-efek visual tersebut, termasuklah teknologi CGI (computer-generated imagery), compositing dan motion graphics. Kreativiti Sofyank dalam mencipta kandungan digital VFX sangat mengagumkan dan ia menunjukkan bahawa Malaysia mempunyai bakat yang terbilang dalam dunia kandungan digital.

Baca lagi | “Terima semua Qada dan Qadar, jangan berdendam” – Syamsul Yusof

Zach King dan para juri sangat terkesan dengan persembahan Sofyank dan memberikan pujian yang tinggi kepadanya. Kejayaan Sofyank dalam pertandingan itu menunjukkan bahawa ia merupakan salah satu daripada pereka kandungan digital yang paling berbakat dan berpotensi untuk mencapai kejayaan yang lebih besar dalam masa akan datang.

Kesimpulannya, kejayaan Sofyank dalam Ultimate VFX Challenge – Magic Of The Month merupakan kebanggaan untuk Malaysia dan dunia kandungan digital. Ia juga menjadi inspirasi bagi ramai anak muda untuk terus mengejar impian dan mempertingkatkan bakat dalam bidang kandungan digital. Semoga terdapat lebih banyak lagi bakat-bakat seperti Sofyank yang dapat mengharumkan nama Malaysia di persada dunia.

Read Previous

Imam Lupa Takbir, Solat Sunat Aidilfitri Diulang

Read Next

Aira Mara ke Pusingan Akhir Skuasy Terbuka Irish

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.