The Malaysia Post

Aira Mara ke Pusingan Akhir Skuasy Terbuka Irish

KUALA LUMPUR: Bintang squash yang semakin menyerlah, Aira Azman bangkit dengan sensasi yang luar biasa apabila dia mara ke perlawanan akhir Terbuka Irish di Dublin.

Walaupun berusia 18 tahun, dia tidak dapat meminta cara yang lebih baik untuk merayakan Hari Raya apabila dia mengatasi segala rintangan untuk mengalahkan  Alexandra Fuller dari Afrika Selatan dengan skor 11-5, 9-11, 1-11, 14-12, 11-6 dalam separuh akhir pada hari Jumaat. Aira yang berada di kedudukan 62 dunia telah mengalahkan Zeina Zein dari Mesir di peringkat suku akhir.

Malaysia meraih kegembiraan berganda apabila Ng Eain Yow mara ke acara akhir lelaki.

Lawan dari Afrika Selatan itu kelihatan seolah-olah telah menamatkan pertandingan tersebut kerana dia memegang tiga peluang matchball dalam permainan keempat. Namun, Aira menunjukkan hasrat yang tinggi untuk menang ketika dia berjuang kembali sebelum menukar peluangnya untuk memaksa pukulan penentu.

Tiket pertama ke kejohanan dunia

Akhirnya, Aira mempersembahkan permainan yang hebat dengan penempatan tembakan yang cemerlang untuk meraih kemenangan setelah 52 minit. Ini adalah pencapaian yang luar biasa bagi anak kelahiran Kedah itu yang memperoleh tiket pertamanya ke Kejohanan Dunia minggu lalu.

Baca lagi | Sofyank Kejutkan Zach King, Fahmi Fadzil Ucap Tahniah

Mencapai final dalam acara Professional Squash Association (PSA) Challenger 20 juga merupakan final terbesarnya setakat ini. Aira, yang sudah mempunyai dua gelaran PSA, pasti akan mencari gelaran ketiganya apabila dia bertemu dengan Jasmine Hutton dari England di final hari ini.

Pemain No 28 dunia, Hutton berjaya menewaskan remaja Mesir Fayrouz Aboelkheir 11-8, 11-7, 11-6.

“Pada pandangan saya, Aira bermain dengan sangat baik. Tidak ada tekanan ke atasnya, jadi dia dapat mengendalikan permainan dengan lancar,” kata ketua jurulatih kebangsaan, Andrew Cross.

Ujarnya lagi Aira mempunyai peluang untuk menguasai permainan kedua tetapi tidak dapat menukarnya dengan baik. Namun, menurut Andrew Cross, Aira  sangat baik dalam menyelamatkan matchball pada permainan keempat, dan dia bermain sangat baik dalam permainan kelima apabila dia meletakkan bola pada kawasan yang baik

“Kemenangan ini benar-benar hadiah terbaik untuknya, dan lebih baik lagi kerana ini adalah hari pertama Hari Raya sekarang.” Kata Cross.

Baca lagi | Imam Lupa Takbir, Solat Sunat Aidilfitri Diulang

Eain Yow turut mara ke pusingan akhir

Ini akan menjadi kebahagiaan berganda bagi pasukan Malaysia apabila nombor satu kebangsaan lelaki, Eain Yow juga berjaya mencapai final. Pemain dunia No 21 itu bermain dengan baik dan sabar ketika dia mengatasi Shahjahan Khan dari Amerika Syarikat dengan skor 11-2, 11-4, 11-5.

Cross turut mengulas persembahan Eain Yow yang berbeza daripada Aira kerana menurutnya  dia bermain dengan konsisten sepanjang perlawanan dan tidak memberi Shahjahan keyakinan dalam perlawanan itu.

“Secara keseluruhannya, rancangan permainannya memuaskan, tetapi final nanti dia akan menghadapi cabaran yang lebih sukar.” tambah Cross.

Eain Yow, yang akan membuat penampilan pertama dalam final sejak memenangi Cleveland Skating Club Open pada Oktober tahun lepas, akan bertemu dengan dunia No 30 Aly About Eleinen dari Mesir di final.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Sofyank Kejutkan Zach King, Fahmi Fadzil Ucap Tahniah

Read Next

Gelombang Haba Landa Asia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.