The Malaysia Post

Sertai DAP, Khairy Dan Shahril Ada Peluang Cerah Jadi Calon Perdana Menteri – Ong Kian Ming

Bekas Ahli Parlimen Bangi mencadangkan Khairy dan Shahril supaya menyertai DAP selepas pembersihan Umno pada Januari.

Dalam sesi podcast “Keluar Sekejap” hari ini, mereka membincangkan isu semasa termasuk mengenai masa depan politik mereka.

Ong mencadangkan Khairy dan Shahril menyertai DAP kerana parti itu memerlukan calon perdana menteri. Mereka juga membincangkan rancangan Khairy untuk kerjaya politiknya pada masa hadapan.

Baca lagi | Dipecat oleh Umno, Khairy Says May Run in Selangor State Polls

Tidak Akan Bertanding Pada PRN 2023

Shahril menegaskan beliau tidak akan bertanding pada pilihan raya negeri akan datang kerana beliau adalah ahli Umno dan mempunyai peluang 99% untuk tidak bertanding.

Ong Kian Ming memberikan nasihat kepada Shahril untuk mencari masa depan yang cerah dalam sektor korporat berdasarkan pengalaman beliau sebagai pengarah ekonomi di Pejabat Perdana Menteri semasa pentadbiran dan perunding Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob di McKinsey and Company.

Bagi Khairy, Ong Kian Ming merasakan beliau boleh mencari jawatan di organisasi antarabangsa seperti agensi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu atau badan pemikir global.

Ong menyenaraikan nama-nama perdana menteri yang telah dipecat daripada Umno dan memberi harapan bahawa peluang untuk kembali dengan lebih banyak pengalaman adalah sesuatu yang dialu-alukan oleh ramai rakyat Malaysia dan pengundi.

Baca lagi | <strong>Asyraf Wajdi Sahkan Akmal Sebagai Ketua Pemuda UMNO Baru</strong>

Tiada Kompromi Dalam Pengampunan Najib

Beliau juga menambah DAP sebagai komponen pakatan pemerintah, satu perkara yang tidak akan dikompromi ialah pihak dalam bidaan pengampunan terhadap Datuk Seri Najib Razak yang disabitkan kesalahan.

Bekas perdana menteri yang dipercayai bertanggungjawab untuk skandal kewangan global 1MDB.

Dalam podcast hari ini, Ong Kian Ming, bekas ahli parlimen Bangi, berkata bahawa pihaknya terbuka untuk berkompromi. Tetapi, mereka mempunyai garis panduan untuk mempercepatkan pengampunan untuk Najib.

Najib baru sahaja menjalani hukuman penjara selama 12 tahun selepas lapan bulan selepas disabitkan kesalahan menyalahgunakan wang RM42 juta kepada SRC International Sdn Bhd, bekas anak syarikat 1MDB.

“Bagi saya, bagi akar umbi DAP, dan mungkin pemimpinnya, garis merah adalah kebebasan Najib,” katanya kepada hos podcast “Keluar Sekejap” Khairy Jamaluddin dan Shahril Hamdan.

Read Previous

Tips Labur EPF Paling Mudah Guna Akaun 1 KWSP

Read Next

Sering Kali Disalah Anggap Sebagai Priyanka Chopra, Ini Reaksi Deepika Padukone

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.