The Malaysia Post

Serangan Israel di Hospital Al-Shifa Gaza Menimbulkan Kemarahan Antarabangsa

Pada 15 November 2023, operasi tentera Israel di hospital Al-Shifa di Semenanjung Gaza mencetuskan kemarahan antarabangsa. Serangan ini dikatakan bertujuan menyasarkan pusat arahan Hamas di bawah kemudahan perubatan terbesar Gaza. Tentera Israel menyatakan bahawa operasi tersebut adalah “tepat dan disasarkan terhadap Hamas di kawasan tertentu.”

Kontroversi Penggunaan Hospital sebagai Pusat Operasi

Israel telah lama menuduh kumpulan Islam menggunakan hospital Gaza sebagai pangkalan, termasuk menggali terowong di bawah Al-Shifa dan mengeksploitasi pesakit sebagai perisai manusia. Pada 7 Oktober, serangan Israel yang membunuh kira-kira 1,200 orang, kebanyakannya orang awam, memicu janji untuk memusnahkan Hamas.

Baca lagi | Kerajaan Indonesia Menafikan Dakwaan Israel ke Atas Hospital Gaza

Tindakan dan Reaksi Antarabangsa

Kementerian kesihatan wilayah Palestin menyatakan pengeboman udara dan serangan darat Israel selepas serangan Oktober telah membunuh 11,320 orang, kebanyakannya orang awam. Pihak berkuasa Palestin mengecam serbuan itu sebagai “pelanggaran nyata” undang-undang antarabangsa, mendesak tindakan dunia untuk melindungi pesakit dan orang awam di dalam hospital.

Baca lagi | Dua Hospital Utama di Gaza Ditutup Akibat Serangan Israel

Respons Rumah Putih dan Kritikan Terhadap AS

Rumah Putih memperbaharui kebimbangannya terhadap keselamatan orang awam, menolak operasi ketenteraan Israel yang melibatkan mogok hospital. Presiden AS Joe Biden disalahkan sepenuhnya oleh pihak Islamis atas serangan terhadap kompleks perubatan Al-Shifa.

Panggilan Aksi dari Pertubuhan Antarabangsa

Ketua kemanusiaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menyeru tindakan segera untuk “mengekang pembunuhan beramai-ramai.” Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia juga menyatakan kebimbangan terhadap keselamatan kakitangan perubatan dan pesakit di hospital Al-Shifa.

Baca lagi | Pengeboman Hospital di Gaza Mencetuskan Kemarahan Dunia

Kecaman dan Tindakan Negara-Negara lain

Jordan menuduh Majlis Keselamatan PBB membenarkan “kebiadaban” serbuan Israel ke atas hospital tersebut, dan Norway menyatakan bahawa tindakan tersebut “terlalu jauh dan tidak boleh diterima.”

Sejauh mana serangan ini akan mempengaruhi keadaan kemanusiaan yang sudah mengerikan di Gaza masih menjadi isu yang memerlukan perhatian serius dari masyarakat antarabangsa. Seluruh dunia menantikan tindak balas dan penyelesaian yang adil terhadap konflik yang berkecamuk di kawasan tersebut yang memerlukan penglibatan daripada semua pihak.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Penyanyi Nasyid Suhaimi Saad Meninggal Dunia Akibat Jangkitan Paru-paru

Read Next

Pan-Gon Menyasarkan Mata Minima untuk Malaysia Layak ke Pusingan Ketiga

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.