The Malaysia Post

Pan-Gon Menyasarkan Mata Minima untuk Malaysia Layak ke Pusingan Ketiga

Khamis, 16 November 2023, jurulatih kebangsaan Kim Pan-gon menetapkan sasaran mata minima sebanyak 12 mata daripada enam perlawanan untuk layak ke pusingan ketiga kelayakan Piala Dunia 2026 dan Piala Asia 2027.

Sasaran Menentukan Kelayakan

Kim Pan-gon, berasal dari Korea Selatan, yakin bahawa pasukan Harimau Malaya dapat mengesahkan tempat mereka sebagai antara 18 pasukan terbaik di Asia jika mereka dapat meraih 12 mata. Pada perlawanan pembukaan Kumpulan D di Stadium Nasional, Bukit Jalil malam ini, Malaysia berharap untuk memulakan misi mereka dengan menumpaskan Kyrgyzstan yang berada di tangga ke-97 dunia.

Cabaran Besar

“Ini merupakan cabaran besar untuk kami kerana kita tahu Malaysia kini berada di tangga ke-137 dunia. Negara lain pasti akan tersenyum apabila kita berhasrat menjadi antara 18 pasukan terbaik di Asia, tetapi ini adalah impian kita,” katanya dalam sidang media sebelum perlawanan semalam.

Sokongan Peminat Penting

Pan-gon turut mengajak peminat untuk membanjiri tempat pada malam tersebut, bukan sahaja untuk menyokong pemain tetapi juga untuk mencipta atmosfera yang mengagumkan bagi Kyrgyzstan.

“Perlawanan ini sangat penting untuk kami, jadi kami ingin penyokong bersama-sama menyokong kami dalam pertarungan ini. Kami memerlukan sokongan mereka kerana kami ingin menggunakan kelebihan bermain di kandang sendiri untuk membantu kami mencapai misi kami menjadi antara 18 pasukan terbaik di Asia.”

Pan-gon menyatakan perlunya mencipta suasana yang menakutkan Kyrgyzstan karena tanpa kehadiran penyokong, mereka tidak dapat melakukannya. Dia berharap agar penyokong dapat datang untuk mendukung mereka.

Pada malam semalam, kira-kira 8,000 tiket telah diambil untuk aksi kelayakan pertama melibatkan Malaysia menentang Kyrgyzstan.

Jadual Pusingan Kedua

Pasukan kebangsaan ditempatkan dalam Kumpulan D untuk pusingan kedua kelayakan Piala Dunia 2026-Piala Asia 2027 bersama Kyrgyzstan, Oman, dan Taiwan. Selepas Kyrgyzstan dan pertandingan tandang dengan Taiwan pada 21 November, Malaysia akan berhadapan dengan Oman dua kali, tandang pada 21 Mac dan di rumah pada 26 Mac tahun depan, diikuti dengan perlawanan tandang menentang Kyrgyzstan pada 6 Jun, dan akhirnya di rumah menentang Taiwan pada 11 Jun di Bukit Jalil.

Malaysia perlu menamatkan dalam dua teratas untuk memastikan tempat dalam pusingan ketiga kelayakan.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Serangan Israel di Hospital Al-Shifa Gaza Menimbulkan Kemarahan Antarabangsa

Read Next

10+ Langkah Mudah untuk Lindungi Keselamatan Identiti Anda dalam Dunia Siber

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.