The Malaysia Post

Selebriti yang dituduh melakukan kesalahan seksual menggunakan sikap untuk memperdaya mangsa

Seorang pendakwah selebriti muda yang ditangkap kerana didakwa melakukan kesalahan seksual dan menyebabkan kecederaan kepada mangsa dipercayai menggunakan pengaruhnya sebagai da’i (pendakwah) untuk memanfaatkan mereka.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Huzir Mohamed berkata, taktik suspek adalah menghantar Mesej Langsung kepada pengikut setianya melalui akaun Instagramnya untuk menarik perhatian mereka.

Dia berkata, suspek akan mengajak pengikut wanitanya untuk menemuinya dengan pelbagai alasan seperti makan atau urusan perniagaan.

“Setelah meminta mereka keluar, suspek akan menipu mereka untuk pergi ke rumahnya dan melakukan perbuatan seksual itu tanpa persetujuan mangsa.

Baca Lagi | Anugerah-anugerah Kelab Golf terbaik Malaysia ParGolf People’s Choice Awards 2020

“Baru-baru ini kami menerima tujuh laporan polis terhadap selebriti itu dengan dua kertas siasatan dibuka setakat ini mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana merogol,” katanya pada sidang akhbar khas di Bukit Aman, di sini, hari ini.

Huzir berkata, satu lagi kertas siasatan dibuka di bawah Seksyen 377C Kanun Keseksaan kerana melakukan persetubuhan dengan karnival terhadap perintah alam dan Seksyen 354 kerana kesopanan yang keterlaluan.

Dia mengatakan polis juga telah membuka tiga lagi kertas siasatan di bawah Seksyen 354 Kanun Keseksaan dan menerima laporan lain yang diklasifikasikan sebagai tidak ada tindakan selanjutnya kerana tidak ada unsur gangguan seksual.

“Kami percaya lebih banyak individu akan membuat laporan mengenai tindakan pendakwah dan saya menggesa mangsa untuk tampil dan membuat laporan,” katanya, sambil menambah bahawa kebanyakan mangsa adalah pelajar universiti.

Oleh yang demikian, kata Huzir, jabatan itu membentuk pasukan petugas khas untuk menyiasat kes-kes yang melibatkan suspek.

Awal hari ini, perintah reman terhadap selebriti pendakwah-merangkap televisyen muda itu dilanjutkan selama lima hari lagi dari esok untuk memudahkan siasatan kes rogol, berikutan laporan yang dibuat oleh seorang pelajar berusia 22 tahun semalam. Suspek ditangkap pada hari Jumaat berikutan laporan berasingan mengenai rogol yang dibuat oleh mangsa lain, berusia 23 tahun, Rabu lalu.

Suspek berusia 25 tahun itu, yang telah mempromosikan Islam sejak tampil di rancangan realitas Pendakwah Nusantara empat tahun lalu, menambahkan bahawa tuduhan itu telah merosakkan reputasinya dan keluarganya, walaupun ayahnya telah menasihati wanita untuk “berhati-hati” di sekitar dia dan menggesa mangsa untuk tampil ke hadapan.

Read Previous

Kemenangan Biden di Arizona, diperakui Wisconsin, semakin mengukuhkan kekalahan Trump

Read Next

Ebit Lew responds to #EbitLewForPM campaign online

One Comment

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.