The Malaysia Post

Sektor pembinaan Malaysia mengalami kerugian sehingga RM11.6b sebulan sejak MCO

Sektor pembinaan

Sektor pembinaan Malaysia mengalami kerugian sehingga RM11.6b sebulan sejak MCO

Industri pembinaan di Malaysia mengalami kerugian hingga RM11.6 bilion setiap bulan sejak perintah kawalan pergerakan seluruh negara (MCO) bermula pada 18 Mac.

Presiden Master Builders Association Malaysia (MBAM) Foo Chek Lee mengatakan bahawa 29 peratus kerugian disebabkan pengangguran pekerja industri kerana projek pembinaan terpaksa dihentikan.

“Ketika projek pembinaan ditangguhkan, pembekal mesin tidak dapat menyewa atau menjual mesin mereka, kilang tidak dapat membuat bahan binaan dan bahan import tidak dapat masuk. “Inilah sebab-sebab mengapa industri pembinaan mengalami kerugian hingga RM11.6 bilion sebulan,” katanya pada sidang media di sini hari ini.

Sementara sebagian besar pekerjaan konstruksi telah disambung kembali ketika negara memasuki tahap pemulihan, industri ini hanya dapat beroperasi hingga 80 persen dari kapasitasnya, katanya.

Read Previous

Blogger Papagomo, Parpukari, The Unspinners yang dinamakan di Mahkamah Tinggi sebagai sebahagian daripada cybertroopers Rosmah, di bayar sehingga RM5,000 setiap bulan

Read Next

Ayuh berkempen untuk Barisan di Libaran, kata Bung Moktar kepada Musa

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Langgani sekarang untuk mendapatkan artikel kami yang terkini, baru, hangat, dan semasa yang dihantar terus ke emel anda
170000 subscribers are here