The Malaysia Post

Rundingan semula pembinaan projek KSCIP Arab Saudi

Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim menyatakan bahawa Malaysia terbuka untuk membincangkan semula mengenai pembinaan Pusat Keselamatan Antarabangsa Raja Salman (KSCIP). Pembinaan KSCIP merupakan projek yang dicadangkan semasa kerajaan terdahulu di bawah pimpinan Najib Razak dan Raja Arab Saudi Salman Abdul Aziz Al-Saud. Walau bagaimanapun, projek tersebut telah dihentikan pada 2018 tanpa sebarang pemberitahuan atau penjelasan yang jelas dari kerajaan Arab Saudi.

Diplomasi dan persahabatan antara Malaysia dan Arab Saudi

Namun begitu, Datuk Seri Anwar tidak bersetuju dengan kaedah penutupan operasi pusat tersebut yang dilakukan tanpa rundingan dengan kerajaan Arab Saudi. Hal ini menunjukkan keinginan kerajaan Malaysia untuk menjalin hubungan yang baik dengan kerajaan Arab Saudi dan menyelesaikan isu-isu yang berkaitan dengan projek tersebut melalui alternatif-alternatif yang wajar dilakukan.

Baca lagi | Azeem genggam pingat emas

Datuk Seri Anwar menyatakan pendapatnya mengenai penutupan projek dapat dicadangkan oleh mana-mana kerajaan, tetapi rundingan, notis, dan perbincangan harus dilaksanakan bersama-sama sahabat Arab Saudi. Walau bagaimanapun, dalam kes KSCIP, tindakan ini tidak dilakukan. Cara penutupan yang dilakukan tidak dapat dipertahankan olehnya tanpa adanya perundingan dengan pihak yang terlibat.

Projek KSCIP diilhamkan selepas kunjungan ke Malaysia oleh Raja Arab Saudi Raja Salman Abdul Aziz Al-Saud pada Mac 2017 dan penyertaan sidang kemuncak di Riyadh yang dihadiri Presiden Amerika Syarikat Donald Trump oleh Datuk Seri Najib Razak ketika itu.

Anwar menyatakan bahawa beliau telah menzahirkan kepada pemimpin Arab Saudi dan wakil mereka sebelum ini bahawa beliau tidak menyokong tindakan penutupan KSCIP. Beliau terbuka untuk membincangkan semula dan menetapkan peraturan dan kaedah yang wajar.

Baca lagi | Hendap Guna GPS Dihukum Penjara 3 Tahun

Dalam konteks ini, pernyataan Anwar menunjukkan tindakan kerajaan yang proaktif dan pragmatik dalam menyelesaikan isu-isu yang mempengaruhi hubungan bilateral dan kesejahteraan rakyat Malaysia. Dalam melakukan pembicaraan semula mengenai KSCIP, kerajaan Malaysia akan dapat memperjelaskan kebimbangan mereka dan menentukan kaedah yang sesuai untuk menyelesaikan isu ini. Ini juga menunjukkan bahawa kerajaan Anwar mempunyai komitmen untuk memastikan transparansi dan akauntabiliti dalam hubungan antara negara-negara sahabat.

Lawatan rasmi tiga hari ke Arab Saudi telah berakhir. Delegasi kerajaan telah kembali ke Kuala Lumpur di Lapangan Terbang Antarabangsa Putera Mohammed bin Abdulaziz pada 12.30 pagi, hari Sabtu. Pada 27 Mac akan datang, lawatan rasmi ke Kemboja telah dijadualkan oleh beliau.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Azeem genggam pingat emas

Read Next

Pihak Ketiga Tuntut Ganti Rugi – Shuhada

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.