The Malaysia Post

Azeem genggam pingat emas

KUALA LUMPUR: Pelari pecut Azeem Fahmi memulakan perlumbaan 100m pertamanya di Amerika Syarikat (AS) pada Jumaat lalu dengan baik.

Pelajar Universiti Auburn mencapai garisan penamat dalam masa 10.32s untuk memenangi acara utama dalam FSU Relays di Mike Long Track Tallahassee, Florida.

Andre Ewers mencatatkan masa 10.49s untuk tempat gangsa, manakala Trei Thorogood mendapat tempat ketiga dengan masa 10.51s.

Walau bagaimanapun, usaha Azeem jauh dari rekod kebangsaannya iaitu 10.09s yang ditetapkan dalam Kejohanan Dunia Junior di Cali, Colombia pada bulan Ogos tahun lepas.

Baca lagi | Hendap Guna GPS Dihukum Penjara 3 Tahun

Perlumbaan 100m Azeem sebelum ke AS adalah dalam Sukan Malaysia di Bukit Jalil pada bulan September tahun lepas. Beliau mencatatkan masa 10.25s untuk memenangi emas.

Prestasi Azeem yang menakjubkan

Azeem dilatih oleh jurulatih Ken Harnden dan diawasi oleh bekas juara Olimpik Leroy Burrell.

Jurulatih terdahulu Azeem, Amir Izwan berkata pelari itu mungkin berpuas hati dengan usahanya pada Jumaat.

“Ini merupakan perlumbaan 100m pertamanya sejak beliau tiba di AS pada 4 Januari. Ia permulaan yang baik untuk Azeem. Walau bagaimanapun, beliau perlu mempertahankan masa yang konsisten.

“Saya percaya beliau akan berbuat lebih baik dalam acara seterusnya,” kata Amir, yang juga bekas jurulatih Azeem di SMK Gunung Rapat, Ipoh.

Baca lagi | Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Azeem dua kali memecahkan rekod kebangsaan 60m di AS. Beliau mencatatkan masa 6.65s dalam Texas Tech Invite di Lubbock pada bulan Januari untuk menghapuskan rekod terdahulu 6.66s yang ditetapkan oleh Watson Nyambek dalam Kejohanan Dunia di Maebashi, Jepun pada tahun 1999.

Beberapa minggu kemudian, dalam Tiger Paw Invitational di Clemson, beliau memperbaiki rekod kebangsaan dengan mencatatkan masa 6.62s untuk tempat kelima dalam final.

Sasaran Azeem adalah untuk mencatat masa kurang daripada 10s bagi memenuhi kelayakan Kejohanan Dunia di Budapest dari 19 hingga 27 Ogos.

Markah kelayakan kejohanan dunia adalah 10s rata.

Azeem, yang akan berusia 19 tahun pada 29 April, sedang mengejar ijazah dalam fisiologi latihan dan kinesiologi di Universiti Auburn.

Read Previous

Hendap Guna GPS Dihukum Penjara 3 Tahun

Read Next

Rundingan semula pembinaan projek KSCIP Arab Saudi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.