The Malaysia Post

Hendap Guna GPS Dihukum Penjara 3 Tahun

PUTRAJAYA: Kerajaan akan meminda Akta 574 Kanun Keseksaan dan Akta 593 Kanun Tatacara Jenayah untuk menguatkuasakan hukuman tiga tahun penjara atau denda atau kedua-duanya terhadap individu yang melakukan tindakan menghendap individu lain. Selain itu, skop perbuatan menghendap akan diperluaskan untuk termasuk tindakan di atas talian seperti mengikuti individu melalui GPS atau menggunakan alat sistem pengesanan global.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz, pindaan undang-undang ini adalah bertujuan untuk melindungi privasi individu dan mencegah tindakan menghendap yang semakin kerap berlaku di negara ini.

Beliau turut menjelaskan bahawa tindakan menghendap bukan sahaja mengancam privasi individu, malah boleh membawa implikasi serius kepada keselamatan dan kesejahteraan seseorang. Oleh itu, pindaan undang-undang ini perlu dilaksanakan dengan segera bagi menghalang penyebaran tindakan menghendap.

Baca lagi | Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Menghendap tanpa menganggu privasi tetap didakwa

Di bawah pindaan terbaru, individu yang menghendap boleh didakwa walaupun tidak mengganggu keselamatan atau privasi mangsa. Malah, pindaan ini juga termasuk kategori tindakan menghendap seperti melihat, mengikuti, atau menjejaki individu secara terus atau tidak langsung.

Pindaan undang-undang ini dilihat sebagai satu langkah positif untuk melindungi privasi individu dan memastikan keamanan mereka terpelihara. Ia juga merupakan satu tindakan yang sejajar dengan usaha kerajaan untuk memperkukuhkan perlindungan data peribadi dalam era digital yang semakin maju ini.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan menyambut baik pindaan undang-undang ini. Beliau menggesa pihak berkuasa untuk memastikan pindaan ini dilaksanakan dengan cekap dan adil untuk memastikan kepentingan pengguna dilindungi.

Baca lagi | Pemain asal Brazil wakil Harimau Malaya Dinilai Tinggi dalam Penampilan Pertama

“Kita tidak boleh biarkan pengguna terdedah kepada risiko menghendap. Ini bukan sahaja mengancam privasi, malah ia boleh membawa implikasi serius kepada keselamatan dan kesejahteraan individu,” kata Datuk Nadzim.

Pindaan undang-undang ini dijangka diluluskan dalam mesyuarat Parlimen yang akan datang dan diharapkan dapat membawa impak positif dalam melindungi privasi dan keselamatan individu di Malaysia.

Read Previous

Tiada Lagi Hukuman Penjara Seumur Hidup

Read Next

Azeem genggam pingat emas

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.