Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Rozman mengatakan tuduhan rasuah Lembaga Pelabuhan Labuan bermotifkan politik

datuk rozman isli

Setelah menuntut perbicaraan atas tuduhan rasuah awal hari ini, Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli menegaskan bahawa pendakwaannya bermotivasi politik setelah dia menolak untuk melakukan pembelaan kepada pemerintah persekutuan.

Anggota parlimen Parti Warisan Sabah mengatakan bahawa langkah undang-undang tersebut telah berjalan dalam beberapa waktu, dan setelah dua percubaan sebelumnya ditangguhkan oleh pengadilan, tuduhan akhirnya selesai hari ini.

“Bagi saya, caj ini dirancang untuk mencapai dua objektif. Salah satunya ialah memaksa saya meninggalkan Warisan dan menyokong kerajaan dan perdana menteri. Dalam satu tahun dan lapan bulan terakhir, saya ditawari jawatan dan segala macam pujukan, kerana mereka melihat kes ini untuk menumpukan tekanan pada waktu yang sama.

“Ketika saya tidak menyerah pada tekanan dan dorongan mereka, mereka menuduh saya untuk mencemarkan reputasi saya sebelum pilihan raya umum berikutnya,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Rozman tetap tidak bersalah, dengan mengatakan bahawa dia akan menghadapi perbicaraan tanpa rasa takut dan menganggapnya sebagai peluang untuk melihat sendiri bagaimana kuasa disalahgunakan.

“Saya menjadi mangsa penyalahgunaan kuasa di sini. Saya hanya satu daripada sembilan anggota lembaga Lembaga Pelabuhan Labuan, bukan ketua. Di papan ini terdapat kakitangan perkhidmatan awam yang berpangkat lebih tinggi dari Kementerian Pengangkutan dan Wilayah Persekutuan, ”katanya.

Rozman mengatakan bahawa dia telah menyokong keputusan untuk mengekalkan pengendali tempatan sebelumnya untuk Labuan Liberty Ports, tetapi mereka tidak dipilih kerana kebanyakan lembaga mahukan pengendali yang berpusat di luar Labuan.

“Saya menyokong keputusan yang dibuat oleh majoriti. Saya percaya bahawa mahkamah dan hakim dalam kes ini akan berlaku adil, dan saya akan membersihkan nama saya pada waktunya, ”katanya.

Awal hari ini, Rozman dituduh menggunakan kedudukannya sebagai timbalan ketua Lembaga Pelabuhan Labuan tiga tahun lalu untuk melantik syarikat yang mempunyai hubungan dengan ayah dan saudara kandungnya.

Baca Lagi | Zahid: Terlalu banyak parti politik akan mengelirukan orang

Menurut kertas pertuduhan, kontraktor kerajaan akan menjadi pengendali Dermaga Merdeka Pelabuhan Labuan. Rozman didakwa melakukan kesalahan itu di bilik mesyuarat TKSU, tingkat 9, Kementerian Pengangkutan, Putrajaya, antara jam 2.30 petang dan 5.30 petang pada 23 Mac 2018.

Tuduhan itu dijelaskan di bawah Seksyen 23 (1) Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah kepuasan, atau RM10,000, mana yang lebih tinggi.

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

More Stories

Datuk Seri Wee Ka Siong

Menteri pengangkutan: Harga purata tiket penerbangan ke Sarawak RM360, boleh dikurangkan

Harga purata tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Kuching, Sarawak antara 11 dan 31 Disember 2021 ialah RM360, berdasarkan pemantauan Suruhanjaya Penerbangan Malaysia (Mavcom), persidangan Dewan Rakyat diberitahu hari ini. Menteri Pengangkutan Datuk Seri Wee…

Datuk Seri Hamzah Zainudin

KDN terima laporan kartel imigresen melibatkan kakitangan jabatan

Kementerian Dalam Negeri hari ini mendedahkan pihaknya menerima laporan mengenai kewujudan aktiviti kartel melibatkan anggota Jabatan Imigresen berhubung hal imigresen, kata menterinya Datuk Seri Hamzah Zainudin. Beliau berkata penglibatan kartel itu bukan sahaja berkaitan kenaikan…

Rexy Mainaky

Rexy melapor diri untuk hari pertama sebagai timbalan pengarah kejurulatihan BAM

Bekas juara dunia badminton dan pemenang pingat emas Olimpik, Rexy Mainaky melapor diri sebagai timbalan pengarah kejurulatihan Persatuan Badminton Malaysia (BAM) hari ini dan berkongsi petua dengan kakitangan kejurulatihan tentang cara menguruskan prestasi caj mereka.…

Related Videos

Logo

Sertai surat berita kami

Dapatkan artikel terkini, pekerjaan, hadiah-hadiah percuma, berita hiburan yang dihantar terus ke peti masuk anda

Sebanyak 170000 pelanggan berada di sini