The Malaysia Post

Rozman mengatakan tuduhan rasuah Lembaga Pelabuhan Labuan bermotifkan politik

Setelah menuntut perbicaraan atas tuduhan rasuah awal hari ini, Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli menegaskan bahawa pendakwaannya bermotivasi politik setelah dia menolak untuk melakukan pembelaan kepada pemerintah persekutuan.

Anggota parlimen Parti Warisan Sabah mengatakan bahawa langkah undang-undang tersebut telah berjalan dalam beberapa waktu, dan setelah dua percubaan sebelumnya ditangguhkan oleh pengadilan, tuduhan akhirnya selesai hari ini.

“Bagi saya, caj ini dirancang untuk mencapai dua objektif. Salah satunya ialah memaksa saya meninggalkan Warisan dan menyokong kerajaan dan perdana menteri. Dalam satu tahun dan lapan bulan terakhir, saya ditawari jawatan dan segala macam pujukan, kerana mereka melihat kes ini untuk menumpukan tekanan pada waktu yang sama.

“Ketika saya tidak menyerah pada tekanan dan dorongan mereka, mereka menuduh saya untuk mencemarkan reputasi saya sebelum pilihan raya umum berikutnya,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Rozman tetap tidak bersalah, dengan mengatakan bahawa dia akan menghadapi perbicaraan tanpa rasa takut dan menganggapnya sebagai peluang untuk melihat sendiri bagaimana kuasa disalahgunakan.

“Saya menjadi mangsa penyalahgunaan kuasa di sini. Saya hanya satu daripada sembilan anggota lembaga Lembaga Pelabuhan Labuan, bukan ketua. Di papan ini terdapat kakitangan perkhidmatan awam yang berpangkat lebih tinggi dari Kementerian Pengangkutan dan Wilayah Persekutuan, ”katanya.

Rozman mengatakan bahawa dia telah menyokong keputusan untuk mengekalkan pengendali tempatan sebelumnya untuk Labuan Liberty Ports, tetapi mereka tidak dipilih kerana kebanyakan lembaga mahukan pengendali yang berpusat di luar Labuan.

“Saya menyokong keputusan yang dibuat oleh majoriti. Saya percaya bahawa mahkamah dan hakim dalam kes ini akan berlaku adil, dan saya akan membersihkan nama saya pada waktunya, ”katanya.

Awal hari ini, Rozman dituduh menggunakan kedudukannya sebagai timbalan ketua Lembaga Pelabuhan Labuan tiga tahun lalu untuk melantik syarikat yang mempunyai hubungan dengan ayah dan saudara kandungnya.

Baca Lagi | Zahid: Terlalu banyak parti politik akan mengelirukan orang

Menurut kertas pertuduhan, kontraktor kerajaan akan menjadi pengendali Dermaga Merdeka Pelabuhan Labuan. Rozman didakwa melakukan kesalahan itu di bilik mesyuarat TKSU, tingkat 9, Kementerian Pengangkutan, Putrajaya, antara jam 2.30 petang dan 5.30 petang pada 23 Mac 2018.

Tuduhan itu dijelaskan di bawah Seksyen 23 (1) Akta SPRM 2009 yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun, denda tidak kurang dari lima kali ganda jumlah kepuasan, atau RM10,000, mana yang lebih tinggi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Anak lelaki pelakon Bollywood, Datuk Shah Rukh Khan ditangkap semasa serbuan dadah di kapal pesiaran

Read Next

Umno masih belum memutuskan sama ada akan bertanding dalam pemilihan Melaka

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.