The Malaysia Post

Raja Nong Chik mungkin bertanding di Lembah Pantai sebagai calon bebas

Raja Nong Chik

Credits: bharian

Bekas menteri, Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin telah mengingatkan Umno bahawa dia akan melancarkan cabaran bebas untuk kerusi Lembah Pantai sekiranya partinya bertanding di luar untuk pilihan raya umum di sini.

Menurut Utusan Malaysia, pemimpin Umno itu mengatakan bahawa sementara dia berpeluang memberi peluang kepada calon muda untuk bertanding, sangat penting bahawa mereka berasal dari kawasan pilihan raya yang ingin mereka wakili, agar mereka dapat berhubungan lebih baik dengan isu-isu tempatan .

Bekas menteri wilayah persekutuan itu mengatakan bahawa penting untuk membiarkan calon muda bertanding dalam pilihan raya agar mereka dapat maju di peringkat parti.

“Sekiranya anda meminta saya turun untuk memberikan sokongan saya, saya tidak mempunyai masalah dengan itu. Tetapi jika orang luar dipilih, saya akan bertanding pada pilihan raya umum akan datang.

“Saya bersedia bertanding sebagai calon bebas sekiranya Umno meletakkan orang luar. Terdapat banyak calon muda, tidak menjadi masalah bagi saya untuk menyokong mereka, terserah kepada kepemimpinan tertinggi parti, tetapi sangat mustahak calon harus menjadi penduduk Lembah Pantai, ”katanya seperti dikutip dalam laporan itu.

Raja Nong Chik berasal dari bahagian Umno tempatan tetapi tidak pernah memenangi kerusi Lembah Pantai.

Dia bertanding di sini pada pilihan raya 2013 dan 2018 tetapi dikalahkan dua kali, pertama oleh Nurul Izzah Anwar dari PKR dan sekali lagi oleh Ahli Parlimen semasa, Fahmi Fadzil.

Untuk pilihan raya umum ke-15, Raja Nong Chik mencadangkan Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz sebagai calon yang mungkin.

Baca Lagi | Persidangan khas Dewan Negara pada bulan Ogos untuk memberi tumpuan kepada taklimat menteri

“Tengku Zafrul mempunyai peluang untuk menang jika dia mewakili Umno dan Barisan Nasional (BN). Dia berasal dari Lembah Pantai, ibu bapanya pernah tinggal di Bangsar dan dia juga dibesarkan di sana.

“Tetapi jika dia mahu bertanding, bertanding sebagai calon di bawah BN dan bukan Perikatan Nasional,” katanya dalam laporan itu.

Read Previous

Hamilton membahayakan nyawa Verstappen

Read Next

Polis melancarkan siasatan pelanggaran SOP Covid-19 luar surau di Penang

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

Sertai surat berita kami
Dapatkan artikel terkini, Pekerjaan, hadiah percuma, berita hiburan dihantar terus ke peti masuk anda
170000 subscribers are here