The Malaysia Post

PRK: Plan Kehadiran Anda dengan Bijak untuk Mengundi

Cuaca buruk dijangka di Johor Bahru dan Muar di mana pemungutan suara dua pilihan raya kecil akan berlangsung hari ini. Jabatan Meteorologi Malaysia telah meramalkan ribut petir dari pagi hingga petang di kedua-dua daerah tersebut.

Kawasan Parlimen Pulai dan kerusi negeri Simpang Jeram, di mana pilihan raya kecil diadakan, terletak di dalam daerah Johor Bahru dan Muar masing-masing. Dengan cuaca memainkan peranan penting dalam mempengaruhi kehadiran pengundi, Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya, Tan Sri Abdul Ghani Salleh, mengingatkan pengundi untuk merancang perjalanan mereka dengan bijak.

Faktor Cuaca dalam Pilihan Raya

“Cuaca, terutamanya di Johor Bahru, telah tidak menentu dalam dua hari terakhir di mana hujan lebat turun untuk jangka masa yang lama,” katanya selepas memeriksa persiapan akhir untuk pilihan raya kecil Pulai di Menara MBJB semalam.

Abdul Ghani berkata kehadiran pengundi untuk pilihan raya kecil dijangka melebihi 70%.

“Penganggaran jumlah pengundi yang dijangka adalah berdasarkan beberapa faktor, termasuk rasa tanggungjawab pengundi untuk memilih wakil mereka. Semangat tinggi dan keghairahan yang ditunjukkan oleh calon-calon semasa tempoh kempen juga boleh menggalakkan kehadiran pengundi yang baik,” tambahnya.

Baca lagi | Pilihan Raya Kecil Pulai – 90% Keluar Mengundi Awal

Nasihat kepada Pengundi

Beliau juga menasihati pengundi supaya tidak memberikan kad pengenalan mereka kepada individu yang tidak dikenali, kecuali kepada pegawai Suruhanjaya Pilihan Raya untuk tujuan pengesahan.

SPR telah menubuhkan 47 pusat mengundi dengan 294 saluran di kawasan Parlimen Pulai. Bagi Simpang Jeram, terdapat 14 pusat dengan 68 saluran. Pemungutan suara akan diadakan dari 8 pagi hingga 6 petang.

Secara berasingan, Setiausaha SPR, Datuk Ikmalrudin Ishak, berkata 2,692 kakitangan akan berkhidmat di pusat mengundi di Pulai dan 678 lagi akan berada di Simpang Jeram.

Larangan Pakaian dan Bahan Kempen

Pengundi, calon, dan kakitangan yang ingin masuk ke dalam pusat mengundi dilarang memakai pakaian atau barang yang mempunyai nama, simbol, atau gambar mana-mana parti politik atau calon yang bertanding dalam pilihan raya. Mereka juga dilarang membawa bahan kempen, tagline, atau slogan yang boleh diinterpretasikan sebagai sokongan atau lean kepada mana-mana ideologi politik.

“SPR berharap semua pihak akan mematuhi undang-undang pilihan raya dan etika untuk memastikan proses pilihan raya yang lancar. Selain itu, tidak boleh ada gangguan kepada ketenteraman awam. Sebarang pelanggaran boleh mengakibatkan tindakan undang-undang,” kata Ikmalrudin dalam satu kenyataan.

Kedua-dua pilihan raya kecil ini diadakan berikutan kematian Datuk Seri Salahuddin Ayub, yang juga Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, pada 23 Julai lalu. Jadi, pastikan anda merancang kehadiran anda dengan bijak, mengambil kira faktor cuaca dan patuhi peraturan pilihan raya.

Read Previous

Bung Moktar, Zizie Izette Bebas Kes Rasuah 2.8 Juta

Read Next

Beregu Malaysia Kian Meng-Pei Jing Berjaya Melangkah ke Separuh Akhir Terbuka China

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.