The Malaysia Post

Menteri KPDN, Datuk Seri Salahuddin Ayub Meninggal Dunia Malam Tadi

Kemangkatan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup Malaysia, Salahuddin Ayub pada usia 61 tahun telah meninggalkan kehilangan besar dalam dunia politik Malaysia. Berita sedih ini dimaklumkan oleh anak perempuannya, Fatiha Salahuddin, dalam sebuah hantaran di Facebook pada 23 Julai 2023.

Perjuangan Politik dan Jasa di Parti Amanah Negara

Salahuddin yang merupakan seorang pejuang rakyat terutama dalam isu kenaikan kos sara hidup telah pun memperkenalkan pelbagai inisiatif yang dikenali sebagai ‘Payung RAHMAH’. Lahir pada 1 Disember 1961 di Tanjung Piai, Pontian, Johor, beliau telah menjadikan namanya dikenali dalam politik nasional sehingga dilantik sebagai Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah).

Sebelum itu, beliau aktif dalam politik menerusi PAS sejak 1983 dan telah meniti kerjaya dalam parti tersebut sehingga menjadi Timbalan Presiden Parti Amanah Negara (Amanah). Salahuddin telah menang kerusi Parlimen Kubang Kerian pada pilihan raya umum 2004 dan bertugas selama dua penggal.

Baca lagi | Salahuddin Ayub: Kerajaan Mahu Perluas Inisiatif ‘Rahmah’ Melangkaui Makanan

Pergi ke Amanah dan Perkhidmatan sebagai Menteri

Namun, beliau meninggalkan PAS dan menyertai Amanah pada 31 Ogos 2015 selepas konflik dalaman di dalam PAS pada ketika itu. Beliau kemudiannya memenangi kerusi Parlimen Pulai dan kerusi DUN Simpang Jeram dalam pilihan raya umum ke-14 pada 2018 dengan tiket Pakatan Harapan (PH).

Di bawah kepimpinan PH, Salahuddin diangkat sebagai Menteri Pertanian dan Industri Berasaskan Pertanian sebelum kerajaan tersebut runtuh pada Februari 2020.

Beliau kemudian mempertahankan kerusi Parlimen dan DUN Johor dalam pilihan raya negeri Johor pada Mac 2022 dan pilihan raya umum ke-15 pada 19 November tahun lepas sebelum dilantik sebagai Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup.

Baca lagi | Datuk Seri Salahuddin Ayub Alami Pendarahan Otak

Dedikasi dan Keprihatinan untuk Rakyat Malaysia

Semasa menjadi menteri, Salahuddin melaksanakan pelbagai inisiatif di bawah jenamanya ‘Payung RAHMAH’ untuk membantu rakyat menghadapi pelbagai cabaran yang berkaitan dengan kenaikan kos sara hidup, terutamanya ketika negara dan ekonomi berusaha pulih dari kesan pandemik COVID-19.

Salahuddin sentiasa dilihat berada di lapangan untuk memastikan bekalan barang mencukupi dan usahanya yang tidak kenal lelah telah berjaya menstabilkan harga barangan asas sambil mengurangkan kesan inflasi ke atas pengguna.

Read Previous

Rakyat Kelantan Perlu Bangkit Untuk Tuntut Perubahan Semasa Pilihan Raya Negeri – Nik Nazmi

Read Next

Matty Healy Dari Kumpulan The 1975 Sindir Kerajaan Malaysia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.