The Malaysia Post

PRK DUN N.67 Jepak: Penamaan Calon Dibuka Hari Ini

Pada hari ini, iaitu 21 Oktober 2023, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah memulakan persiapan terakhir untuk hari penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Jepak. Pilihan raya ini telah mendapat perhatian awam sejak kematian Adun Datuk Talib Zulpilip, 72, daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) pada 15 September yang lalu. Talib sebelum ini memegang kerusi Jepak dengan majoriti 4,243 undi pada pilihan raya negeri 2021.

Proses Penamaan Calon

Proses penamaan calon bagi pilihan raya kecil ini telah dibuka pukul 9 pagi di Dewan Suarah, Bintulu. Ia dijadualkan berlangsung selama sejam, dan selepas itu, pegawai pengurus pilihan raya, Abang Zainuddin Abang Turkey, akan mengumumkan calon yang akan bertanding dalam pilihan raya kecil tersebut. Bagi penduduk di DUN N.67 Jepak, penamaan calon ini adalah langkah penting dalam menentukan siapa yang akan mewakili mereka dalam Dewan Undangan Negeri.

Baca lagi | Anwar Ucap Tahniah kepada Datuk Amizar Abu Adam atas Kemenangan dalam PRK DUN

Pengundian dan Tarikh Penting

Menurut pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya, hari pengundian akan diadakan pada 4 November 2023 dan pengundian awal pada 31 Oktober 2023. Walau bagaimanapun, Abang Zainuddin telah mengesahkan bahawa tiada pusat pengundian awal akan dibuka pada 31 Oktober kerana kesemua 43 pengundi awal yang merupakan anggota polis akan membuang undi melalui undi pos. Ini menunjukkan langkah keselamatan yang diambil untuk memastikan pengundi awal dapat mengundi dengan selamat.

Calon-Calon dan Pertandingan

Pada hari Rabu, Gabungan Parti Sarawak (GPS) telah menamakan bekas pengarah negeri Agensi Antidadah Kebangsaan, Iskandar Turkee, sebagai calon mereka untuk pilihan raya kecil Jepak. Sementara itu, parti pembangkang tempatan juga telah mengumumkan calon mereka untuk mencabar GPS. Terdapat juga spekulasi mengenai kemungkinan beberapa calon bebas yang mungkin turut menyertai pertandingan ini. Pilihan raya kecil Jepak ini akan menjadi tumpuan utama dalam beberapa minggu ke depan.

Baca lagi | PRK Pelangai: Tun M, Sanusi Turun Ceramah ‘Grand Finale’ PN Malam Ini

Keharmonian Kerajaan Perpaduan

Perikatan Nasional (PN) telah mengumumkan bahawa mereka tidak akan meletakkan calon untuk pilihan raya kecil Jepak. Mereka akan memberi tumpuan kepada mempertahankan kerusi Parlimen Kemaman di Terengganu pada pilihan raya kecil yang akan berlangsung pada 2 Disember. PKR Sarawak juga telah mengambil langkah yang serupa dengan tujuan mengekalkan keharmonian Kerajaan Perpaduan di peringkat persekutuan.

Kawasan DUN N.67 Jepak memiliki 22,804 pengundi berdaftar, dan majoritinya terdiri daripada etnik Melayu/Melanau. Pilihan raya ini adalah satu acara penting dalam proses demokrasi tempatan, dan seluruh masyarakat dijemput untuk mengambil bahagian dalam menentukan masa depan mereka melalui undi mereka pada 4 November 2023. 

Read Previous

Guna Kemudahan AI untuk Bantu Sediakan E-mel Anda

Read Next

Malaysia Mara Separuh Akhir Badminton Terbuka Denmark

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.