The Malaysia Post

Malaysia Mara Separuh Akhir Badminton Terbuka Denmark

Malaysia sedang mengalami saat-saat kejayaan di Terbuka Denmark 2023, dengan persembahan cemerlang oleh dua pemain utama negara ini, Lee Zii Jia dan pasangan beregu lelaki, Aaron Chia-Soh Wooi Yik. Keputusan menarik telah membawa mereka ke separuh akhir dalam acara perseorangan lelaki dan beregu lelaki.

Lee Zii Jia, yang berada di ranking ke-11 dunia, berjaya mengatasi cabaran Kenta Nishimoto dari Jepun dalam pertarungan sengit dengan set skor 21-18, 21-18. Kejayaan ini membawanya ke suku akhir, di mana dia akan berhadapan dengan Lee Cheuk Yiu dari Hong Kong. Pertarungan ini menjadi lebih menarik kerana kedua-dua pemain pernah bersama bekas jurulatih mereka, Wong Choong Hann.

Lee Cheuk Yiu, yang kini berlatih di bawah bimbingan Wong Choong Hann, berjaya mengatasi Dane Rasmus Gemke dalam pertemuan lapan terakhir dengan set skor 21-17, 21-12. Pertarungan antara Zii Jia dan Cheuk Yiu menjanjikan pertarungan yang sengit, dan Lee Zii Jia akan bergantung kepada panduan jurulatihnya, Wong Tat Meng, untuk mengatasi cabaran ini.

Baca lagi | Malaysia Tempah Tempat Ke Final Badminton Terbuka Taiwan

Aaron Chia-Soh Wooi Yik di Separuh Akhir Beregu Lelaki

Sementara itu, pasangan beregu lelaki Malaysia, Aaron Chia-Soh Wooi Yik, terus mempamerkan prestasi cemerlang dalam Terbuka Denmark. Mereka berjaya melepasi separuh akhir dengan kemenangan hebat ke atas pasangan China, Ren Xiang Yu-He Ji Ting, dalam pertarungan yang ketat dengan set skor 24-22, 18-21, 21-12.

Kini, Aaron-Wooi Yik akan berhadapan dengan pasangan Denmark, Kim Astrup-Anders Skaarup Rasmussen, yang berada di ranking ke-6 dunia. Pasangan Denmark ini berjaya mengatasi cabaran dari pasangan Malaysia, Ong Yew Sin-Teo Ee Yi, dalam pertarungan yang berakhir dengan set skor 21-19, 11-21, 21-14.

Aaron-Wooi Yik sedang dalam usaha untuk menamatkan rentetan 13 perlawanan tanpa kalah di Terbuka Denmark, yang bermula di Terbuka Hong Kong bulan lalu. Mereka berharap untuk mencapai final ketiga mereka tahun ini dan meningkatkan usaha mereka dalam gelaran Jelajah Dunia sulung.

Terbuka Denmark 2023 pastinya menjadi satu acara badminton yang mengujakan buat peminat Malaysia, dengan harapan untuk melihat pemain-pemain negara ini meraih kejayaan di peringkat antarabangsa yang tinggi.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

PRK DUN N.67 Jepak: Penamaan Calon Dibuka Hari Ini

Read Next

Hamas Bebaskan Dua Tahanan Wanita

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.