The Malaysia Post

Malaysia Tempah Tempat Ke Final Badminton Terbuka Taiwan

Tiga pasangan badminton Malaysia, termasuk Ong Yew Sin-Teo Ee Yi dan Man Wei Chong-Tee Kai Wun, telah mencipta sejarah dalam Terbuka Taiwan 2023 hari ini. Dengan pencapaian mereka yang hebat, Malaysia pasti akan mempunyai wakil dalam perlawanan akhir. Lebih menarik lagi, kedua-dua pasangan negara itu akan bertemu satu sama lain di separuh akhir kejohanan yang berlangsung di Arena Tian-Mu, Taiwan. Antara persaingan yang bakal menggemparkan, pasangan mana yang akan melangkah ke peringkat akhir untuk merebut gelaran terhormat?

Kemenangan Gemilang Pasangan Wei Chong-Kai Wun

Pasukan Malaysia pasti akan menyaksikan satu perwakilan mereka dalam final Terbuka Taiwan setelah kejayaan pasangan Man Wei Chong-Tee Kai Wun dan Ong Yew Sin-Teo Ee Yi yang berjaya menempah tempat mereka dalam empat terakhir semalam.

Pasangan Wei Chong-Kai Wun ini berjaya mempertahankan gelaran mereka dengan kemenangan gemilang menentang pilihan keempat, Lee Jhe Huei-Yang Po Hsuan dari Taiwan dengan skor 21-19, 21-19.

Baca lagi | Juara Indonesia Masters, Jonatan Christie Tewas Pusingan Pertama Badminton Terbuka Singapura 2023

Pertandingan Sengit Pasangan Yew Sin-Ee-Yi

Sementara itu, pasangan pilihan pertama, Yew Sin-Ee-Yi, berjuang keras dalam pertandingan tiga set menentang pasangan tuan rumah lain, Lee Fang Chih-Lee Fang Jen, sebelum mencapai keputusan akhir 15-21, 21-19, 21-17.

Final Antara Juara Dunia No 23 dan Juara Dunia No 6

Pertembungan di final Terbuka Taiwan akan menjadi tontonan yang menarik, di mana Juara Dunia No 23 Wei Chong-Kai Wun akan bertemu dengan Juara Dunia No 6 Yew Sin-Ee Yi dalam pertarungan antarabangsa.

Kedua-dua pemain ini bertekad untuk mencapai final kedua mereka untuk musim ini.

Baca lagi | Gara-gara Tegur Pembaca Berita, Hattan Diserang Netizen

Harapan Malaysia dalam Mempertahankan Gelaran Berganda Lelaki

Kehadiran pasangan ini dalam final Terbuka Taiwan meningkatkan harapan Malaysia untuk mempertahankan gelaran berganda lelaki bagi ketiga kalinya berturut-turut.

Pasangan Goh V Shem-Tan Wee Kiong sebelum ini telah menjuarai Terbuka Taiwan pada tahun 2019, dan kini Wei Chong-Kai Wun berpeluang untuk mencontohi kejayaan pasangan senior mereka setelah kejohanan ini kembali berlangsung selepas tiga tahun terhenti disebabkan oleh pandemik Covid-19.

Separuh Akhir Lain: Pertempuran Pasangan Taiwan

Separuh akhir yang lain akan menjadi pertempuran antara pasangan Taiwan, iaitu pilihan kedua, Lu Ching Yao-Yang Po Han, dan Lin Chia Yu-Lin Yong Sheng.

Separuh akhir Terbuka Taiwan akan menyaksikan pertempuran sengit antara pasangan Malaysia dan pasangan Taiwan.

Diharapkan pertandingan ini akan menghadirkan aksi badminton yang menghiburkan dan menarik minat peminat-peminat sukan ini.

Selain itu, kejayaan pasangan Malaysia dalam mencapai final meningkatkan harapan untuk mempertahankan gelaran berganda lelaki bagi negara mereka.

Read Previous

Kritikan Tony Pua Terhadap Kerajaan Perpaduan Tiada Asas – Anthony Loke

Read Next

Anggota TUDM Cedera Dalam Insiden Letupan Bom Kem Syed Sirajudin Terima Rawatan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.