The Malaysia Post

Hamas Bebaskan Dua Tahanan Wanita

Pada 7 Oktober, serangan Hamas ke atas Israel telah menyaksikan penangkapan seorang ibu dan anak perempuan dari Chicago, Natalie Raanan yang berusia 17 tahun, bersama ibunya, Judith Raanan yang berusia 59 tahun. Mereka telah dijadikan tebusan di Gaza selepas serangan tersebut. Walau bagaimanapun, berita baik datang apabila Qatar turut serta sebagai perantara dalam rundingan dengan Hamas, memungkinkan pembebasan kedua-dua wanita ini.

Perjalanan Menuju Kebebasan

Kedua-dua wanita ini, yang juga memiliki kewarganegaraan Israel, berada di kibbutz Nahal Oz, kurang dari 2 kilometer dari Gaza, ketika pejuang Hamas memecahkan pagar sempadan dengan teknologi tinggi. Serangan itu mengakibatkan kematian 1,400 orang, kebanyakannya adalah orang awam, dan lebih daripada 200 orang diculik menjadi tebusan di Gaza. Natalie dan ibunya telah tiba di Israel melalui Mesir selepas pembebasan mereka melalui persimpangan Rafah.

Baca lagi | Perang Israel-Hamas: Apa yang Telah Berlaku dan Apa yang Menyebabkan Konflik?

Kepulangan Ke Keluarga

Selepas dibebaskan, Natalie dan Judith Raanan dibawa ke pangkalan tentera Israel untuk bersatu semula dengan keluarga mereka. Ia adalah saat yang menyentuh dan mengembirakan, di mana keluarga dapat kembali bersama selepas krisis ini.

Reaksi Antarabangsa

Reaksi terhadap pembebasan ini adalah campuran harapan dan tuntutan untuk pembebasan tebusan lain. Presiden Amerika Syarikat, Joe Biden, menggambarkan kegembiraannya dan berjanji untuk terus berusaha mendapatkan pembebasan tebusan tambahan. Qatar, sebagai perantara, juga berazam untuk meneruskan dialog dengan Israel dan Hamas untuk mencapai matlamat pembebasan semua tebusan dan memulihkan keamanan.

Pengaruh pada Pembebasan Tebusan Lain

Pembebasan Natalie dan Judith Raanan sebagai dua warganegara Amerika-Israel mungkin akan menimbulkan permintaan untuk lebih banyak tindakan dalam pembebasan warganegara Israel yang masih ditawan. Kes ini juga mungkin akan meningkatkan tekanan diplomatik dari Washington dan sekutu lain yang berhasrat untuk berperanan dalam rundingan pembebasan selanjutnya.

Sementara itu, keluarga tahanan lain yang masih dalam tahanan merayu agar pemimpin dunia dan masyarakat antarabangsa menggunakan kuasa mereka untuk bertindak bagi membebaskan semua tebusan dan orang yang masih hilang.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Malaysia Mara Separuh Akhir Badminton Terbuka Denmark

Read Next

Bali Isytihar Darurat Ekoran Kemarau dan Kebakaran Semakin Teruk

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.