The Malaysia Post

Polis Hong Kong Buru Ibu Kepada Budak Perempuan yang Tertelan Dadah

Dalam sebuah peristiwa yang menggemparkan Hong Kong, seorang budak perempuan berusia tiga tahun telah dimasukkan ke hospital selepas secara tidak sengaja menelan dadah methamphetamine, yang juga dikenali sebagai Ice. Kejadian tragis ini telah mencetuskan pencarian besar-besaran oleh pihak berkuasa untuk mencari ibunya yang dilaporkan sebagai individu yang bertanggungjawab.

Perlakuan Buruk Terhadap Kanak-Kanak

Ini bukanlah kali pertama peristiwa serupa berlaku di bandar ini. Sebelum ini, dalam tempoh tiga bulan yang lepas, telah berlaku dua kes kanak-kanak yang secara tidak sengaja terlibat dengan dadah berbahaya. Kejadian-kejadian ini menimbulkan kebimbangan dalam masyarakat Hong Kong tentang perlakuan buruk atau pengabaian terhadap kanak-kanak.

Laporan Hospital Princess Margaret

Polis menerima laporan mengenai insiden terbaru ini pada hari Rabu, 27 September, daripada Hospital Princess Margaret. Hospital tersebut mendapati seorang budak perempuan tidak sihat yang disyaki telah menelan dadah tersebut di rumahnya sendiri. Budak perempuan yang tidak dikenali ini telah dibawa ke hospital untuk pemerhatian dan rawatan lanjut.

Penglibatan Pekerja Sosial

Bapa budak perempuan tersebut, yang mendakwa isterinya mengambil dadah pada bulan Julai, telah memutuskan untuk meminta bantuan pekerja sosial apabila anak mereka mengalami demam tinggi. Walau bagaimanapun, bapa ini tidak memanggil polis, dan tindakan ini telah menimbulkan kontroversi. Pekerja sosial yang terlibat dalam kes ini telah mengiringi bapa dan budak perempuan tersebut ke hospital untuk menjalani pemeriksaan lanjut.

Baca lagi | Singapura Gugurkan Hong Kong, Menjadi Ekonomi Bebas Terbaik di Dunia

Hasil Ujian Dadah

Pekerja sosial telah mencadangkan ujian dadah, yang pada akhirnya menunjukkan bahawa budak perempuan tersebut telah mengambil dadah methamphetamine. Hasil ini telah memaksa seorang pakar pediatrik untuk segera memanggil pihak polis untuk menyiasat kes tersebut.

Kes Terdahulu

Kejadian serupa juga berlaku pada bulan Julai apabila dua saudara perempuan, berusia dua dan empat tahun, secara tidak sengaja memakan gula-gula rumpai dan ditemui berbuih di mulut. Mereka juga telah dibawa ke hospital. Bapa mereka, yang berusia 25 tahun, telah didakwa dengan dua tuduhan perlakuan buruk atau pengabaian terhadap kanak-kanak dan satu tuduhan memiliki dadah berbahaya. Dia juga didakwa memiliki sembilan gula-gula rumpai.

Tindakan Pihak Berkuasa

Sebagai tindak balas kepada kes ini, pihak berkuasa Hong Kong telah meningkatkan usaha mereka untuk mengatasi isu ini. Mereka juga telah mengambil tindakan terhadap individu yang terlibat dalam kes ini. Makcik berusia 48 tahun yang secara tidak sengaja memberi makan kepada adik-beradik dengan gula-gula rumpai turut ditangkap, namun dia telah dibebaskan dengan jaminan sementara menunggu siasatan lanjut oleh pihak polis.

Kejadian ini membangkitkan kesedaran tentang perlunya masyarakat dan pihak berkuasa bekerjasama untuk melindungi kanak-kanak daripada ancaman dadah dan bahaya yang mungkin berlaku dalam lingkungan mereka sendiri. Kita berharap agar kes ini dapat menjadi pengajaran penting untuk kesedaran akan pentingnya perlindungan dan keselamatan kanak-kanak di Hong Kong.

About Mohammed Ibrahim

Mohammad Ibrahim adalah pembela kebenaran. Dia percaya bahawa penting untuk bersuara dan memperjuangkan perkara yang betul, tidak kira apa kosnya. Mohammad telah mendedikasikan hidupnya untuk memperjuangkan keadilan sosial dan mencipta masa depan yang lebih baik untuk semua. Beliau seorang penceramah yang berkuasa dan ahli strategi politik yang mahir.

Read Previous

Banjir di Baling: Tiga Jambatan di Kampung Iboi dan Kampung Padang Empang Runtuh

Read Next

Konsert Senandung Malam – Payung Teduh X Sore: Penampilan Istimewa Bersama Noh Salleh, Ernie Zakri, Atilia Haron dan Ramai Lagi

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.