The Malaysia Post

PM: Dokumen dekad platinum Angkatan Pertahanan Awam akan menjadi pemacu utamanya dalam dekad akan datang

Tenaga Penggerak

Dokumen Dekad Platinum Pertahanan Awam (DPPA) 2022-2032 akan menjadi penggerak kepada Angkatan Pertahanan Awam (APM) dalam tempoh 10 tahun akan datang, kata Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Ismail Sabri berkata dokumen itu mengandungi aspek pengurusan bencana dan kesiapsiagaan negara yang merupakan sebahagian daripada agenda kerajaan untuk memastikan kesejahteraan ahli Keluarga Malaysia (Keluarga Malaysia).

“DPPA berusaha untuk mempertingkatkan lagi perkhidmatan APM dan mewujudkan Keluarga Malaysia yang kekal teguh bersama, berdaya tahan dan boleh menyesuaikan konsep masyarakat yang mampu membantu diri dalam kehidupan seharian… terutamanya dalam menghadapi kecemasan, krisis, bencana. dan peperangan,” katanya.

Teks ucapan beliau dibacakan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Fungsi Khas) Datuk Dr Abd Latiff Ahmad pada sambutan Dekad Platinum APM di sini hari ini.

Perkongsian Strategik

Sementara itu, Ismail Sabri berkata komitmen pelbagai pihak dalam mewujudkan perkongsian strategik inklusif dalam pengurusan bencana dan kesiapsiagaan negara juga penting bagi mengukuhkan lagi daya tahan anggota Keluarga Malaysia.

DPPA 2022-2032 bertujuan memperkasa pengurusan bencana yang berkesan khususnya dalam memelihara kebajikan mangsa bencana dan melindungi nyawa dan harta benda, yang diamanahkan kepada APM sebagai agensi yang ditugaskan untuk menguruskan bencana dan kecemasan.

Baca lagi | Hujan lebat, banjir kilat mengancam tenggara Australia
Baca lagi | Orang dalam Pakatan mengakui perpecahan pilihan raya negeri dan nasional mungkin menentangnya

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Top 10 Lelaki Terkaya di Malaysia

Read Next

Ketua Polis Perak: Bedah siasat ke atas mayat reput mendedahkan wanita maut dicekik, kes diklasifikasikan semula sebagai bunuh

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.