The Malaysia Post

Pinterest kini mempunyai 478 juta pengguna di seluruh dunia

Pinterest terus menarik pengguna web, dengan platform sekarang menghitung sekitar 478 juta pengguna aktif bulanan di seluruh dunia. Tahun ke tahun, Pinterest telah menyaksikan pertumbuhan pengguna aktif sebanyak 30 peratus. Tetapi walaupun jumlahnya baik, mereka juga menunjukkan momentum pertumbuhan yang perlahan berbanding tahun 2020.

Pinterest kini mengira 98 juta pengguna aktif bulanan di AS dan 380 juta di peringkat antarabangsa, lapor platform tersebut dan Media Sosial Hari Ini. Pada Q4 2020, Pinterest mempunyai 459 juta pengguna aktif bulanan, dengan 98 juta di AS dan 361 juta di peringkat antarabangsa.

Pandemik Covid-19 telah banyak menyumbang kepada ledakan Pinterest. Pada tahun 2020, platform ini menyaksikan pertumbuhan Q2 yang kuat sebanyak 39 peratus, diikuti oleh dua suku pada pertumbuhan 37 persen (tahun ke tahun). Untuk Q1 2021, pertumbuhan tahun ke tahun Pinterest menurun kembali ke 30 peratus, perlambatan yang dapat dijelaskan oleh peningkatan dalam keadaan Covid-19, dan terutama vaksinasi.

Baca Lagi | Mari berjuang dengan adil, kata MUDA

Dengan penguncian, sekatan, kedai dan perkhidmatan ditutup di banyak negara kerana Covid-19, Pinterest berjaya memperoleh tempat di sektor eCommerce. Baru-baru ini, platform itu mengumumkan memperluas kerjasama dengan Shopify ke 27 negara baru, termasuk Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol, UK dan Brazil. Alat ini membolehkan pengguna web di seluruh dunia membeli-belah dalam talian tanpa perlu meninggalkan rumah – kelebihan yang tidak dapat disangkal pada masa pandemi, yang membantu mendorong pertumbuhan berterusan di platform tahun lalu.

“Berdasarkan apa yang kami perhatikan di AS baru-baru ini, kami percaya bahawa penglibatan membeli-belah pasca-covid mungkin lebih tahan daripada penglibatan secara keseluruhan. Tidak cukup untuk Pinners dapat mencari produk dan perkhidmatan yang memberi inspirasi di platform kami. Kita juga mesti mempermudah mereka membeli produk yang mewujudkan impian mereka. Untuk itu, kami merancang untuk mulai menguji transaksi dalam platform yang lancar pada akhir tahun ini, ”kata Pinterest, menurut Social Media Today. Twitter mungkin mengikuti jejak TikTok, yang membolehkan pencipta menerima hadiah yang dapat ditukar menjadi wang semasa persembahan langsung. Harus diingat bahawa “nyawa” dibatasi untuk pengguna dengan lebih dari 1.000 pengikut, dan perkhidmatan ini tidak menawarkan pilihan pembayaran di halaman profil pengguna, walaupun banyak pengaruh, yang bertujuan mengumpulkan wang dari peminat mereka, sudah berkongsi pautan ke mereka Akaun Venmo dan PayPal dalam biografi mereka.

Read Previous

Mari berjuang dengan adil, kata MUDA

Read Next

Box office: ‘Mortal Kombat’ menduduki tangga teratas di box office AS

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.