The Malaysia Post

Perlu Kosongkan Tanah, Penduduk Rayu Campur Tangan Menteri Besar

SHAH ALAM: 12 keluarga peneroka yang tinggal di Kampung Koskan Tambahan, Serendah, merasa kecewa dan terkejut ketika menerima notis pengosongan dari Mahkamah Tinggi Shah Alam pada hari sebelum dan pada pagi Aidilfitri lalu.

Tambah mereka lagi, 12 keluarga berkenaan menerima notis pada saat umat Islam hendak merayakan sambutan Aidilfitri walaupun notis berkenaan bertarikh 18 April 2023.

Menurut notis berkenaan, mereka diarahkan mengosongkan kawasan tersebut pada 2 Mei depan karena tanah telah menjadi hak milik sebuah syarikat pemaju yang akan membangun projek perumahan termasuk Rumah Selangorku serta loji kumbahan di dekat sungai.

Tanah Diteroka Untuk Pertanian dan Penternakan

Kampung Koskan Tambahan diteroka oleh ibu bapa mereka pada 1980-an untuk tujuan pertanian dan penternakan sebelum membangun penempatan di situ.

Pada 2006 hingga 2007, penduduk memohon geran penempatan dengan sokongan Adun Batang Kali, Mohd Isa Abu Kasim, tetapi permohonan ditolak atas alasan tanah rizab simpanan Sungai Serendah dan kawasan banjir.

Baca lagi | <strong>Pak Nil Ingin Membuka Perniagaan Di Tanah Suci</strong>

Pada 2008, mereka membuat permohonan lagi tetapi tidak mendapat jawaban. Pada 2015, penduduk membuat permohonan lagi, tetapi permohonan yang sebelumnya ditolak kerana alasan rizab sungai kini dimiliki oleh pemaju tanah tanpa penjelasan yang jelas.

Sejak itu, mereka tidak menerima maklumat mengenai perkara ini.

Notis Pengosongan Pada Pagi Aidilfitri

Pada bulan Julai tahun lalu, wakil syarikat pemaju hadir dan menyatakan bahwa tanah itu menjadi milik mereka dan memberi surat notis pengosongan kepada mereka.

Sekarang, mereka menerima notis pengosongan dari wakil syarikat yang diberikan hak milik tanah tersebut pada pagi Aidilfitri atau sehari sebelumnya.Penduduk kampung diminta untuk mengosongkan kampung sebelum 9 pagi pada 2 Mei depan selepas menerima notis pengosongan tersebut daripada Bailif.

Baca lagi | MB berkata pembersihan tanah di Taman Negeri Selangor dikaitkan dengan pemaju ECRL, dilakukan ‘tanpa kelulusan’

Jika mereka tidak mengosongkan, maka pihak syarikat akan mengosongkan kampung tersebut. Maka dari itu, mereka memohon untuk menangguhkan pelaksanaan perintah ini dan mendapatkan permohonan kekal di kampung tersebut.

Untuk meminta kerajaan negeri terutama Menteri Besar agar campur tangan agar mereka tidak sendirian berdepan dengan syarikat tersebut, mereka menyerahkan memorandum berkaitan kepada Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari.

Isu utama di sini adalah jika tanah rizab penduduk tidak dapat diduduki, mengapa syarikat dapat?

Mereka berharap isu ini dapat diselesaikan dengan cara baik kerana hanya ada 12 keluarga saja, bukan dengan pengusiran secara paksa.

Akhirnya, mereka berharap agar Menteri Besar campur tangan dan memberikan penempatan baru.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Rumah Terbuka Malaysia MADANI- Shahidan Persoal Kenapa Perlis Tiada Dalam Senarai

Read Next

Vokalis Kumpulan XPDC, Mael Meninggal Dunia

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.