The Malaysia Post

Penganalisis mengatakan nasib Anwar sebagai PM bergantung pada sokongan dari Malaysia Timur

Nasib Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk menjadi calon perdana menteri Pakatan Harapan (PH) bergantung kepadanya untuk mendapat sekurang-kurangnya satu pertiga sokongan Ahli Parlimen dari Malaysia Timur, kata seorang pakar analisis politik.

Beberapa penganalisis politik yang disurvei oleh laman berita Malay Mail telah mengatakan bahawa Presiden PKR itu tidak mendapat sokongan pangkalan pengundi di Semenanjung Malaysia dan jika dia berusaha mendapatkannya, akan sukar untuk bertanding dengan pembangkang dan mereka yang setia kepada Tun Dr Mahathir Mohamad  dari Parti BERSATU.

“Anwar harus mendapat semua sokongan untuk menang kerana pada masa ini, banyak yang percaya bahawa beliau tidak boleh menawarkan banyak,” kata Kartini Aboo Talib dari Universiti Kebangsaan Malaysia. “Beliau tidak akan mendapat sokongan yang selesa dari Semenanjung Malaysia kerana konflik dengan Bersatu-Mahathir dan pihak-pihak lain yang lain,” kata pensyarah kanan Universiti Kebangsaan Malaysia, Suffian Mansor.

About J M Riaz

JM Riaz merupakan seorang wartawan hiburan yang gemar membuat liputan berita terkini di dunia. Dia bersemangat untuk membawa orang ramai yang terkini dan terhebat dalam hiburan. JM suka berinteraksi dengan pembacanya dan mendengar pendapat mereka tentang cerita terkini.

Read Previous

Mahathir telah berkhidmat dua kali sebagai PM, sudah tiba masanya untuk terus maju: Anwar

Read Next

Singapura dan mengadakan pilihan raya umum Tok Mat mendesak Malaysia untuk mengikuti pimpinan

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.