The Malaysia Post

Mahathir telah berkhidmat dua kali sebagai PM, sudah tiba masanya untuk terus maju: Anwar

Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) Anwar Ibrahim telah menggariskan mengapa dia menentang cadangan Dr Mahathir Mohamad untuk berkhidmat sebagai Perdana Menteri untuk tempoh peralihan enam bulan sekiranya Pakatan Harapan (PH) menawan semula Putrajaya, dengan menyatakan bahawa sudah waktunya untuk politik Malaysia untuk bergerak maju ke hadapan lagi.

Dalam wawancara televisyen dengan Melissa Goh dari CNA, Anwar mengatakan bahawa peralihan yang singkat akan menjadikan Perdana Menteri tidak efektif.

“(Sekiranya ada) peralihan enam bulan, setelah dua bulan orang akan bertanya bila, bila tarikhnya? Apa yang akan berlaku? Adakah anda akan mempunyai Kabinet yang sama, adakah anda akan mengubahnya? Anda mempunyai Cuma enam bulan, dan dalam tempoh itu memang tidak mencukupi untuk memberi tumpuan kepada reformasi dan ekonomi, “katanya.

Sejak Dr Mahathir berkhidmat dua kali sebagai Perdana Menteri – pertama sebagai pemimpin gabungan Barisan Nasional selama 22 tahun dan seterusnya sebagai ketua PH selepas pilihan raya 2018 – Anwar mengatakan sudah waktunya untuk terus maju. “Saya menekankan itu bukan soal keperibadian. Ini adalah persoalan peluang untuk memulai lagi, permulaan baru bagi negara ini. Rakyat Malaysia berhak mendapat sesuatu yang lebih baik,” katanya kepada CNA.

Read Previous

Mahathir mengatakan bahawa dia akan berhenti dari Pakatan Plus, tidak ada lagi perbincangan dengan Anwar

Read Next

Penganalisis mengatakan nasib Anwar sebagai PM bergantung pada sokongan dari Malaysia Timur

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.