The Malaysia Post

Pemuda Perikatan mengalu-alukan sokongan berterusan MIC, PAS, GPS

Pemuda Perikatan Nasional (PN) berkata, pihaknya menyambut baik keputusan MIC, PAS dan Gabungan Parti Sarawak (GPS) untuk terus menyokong Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Dalam satu kenyataan hari ini, Ketua Penerangan Pemuda PN Muhammad Hilman Idham mengatakan ini menunjukkan keyakinan mereka terhadap kepemimpinan perdana menteri, pentadbiran PN dan aspirasi koalisi untuk kestabilan politik melalui perpaduan.

“Sememangnya, keyakinan ketiga-tiga pihak menunjukkan bahawa kestabilan politik adalah kunci untuk melindungi kepentingan rakyat dan kemakmuran nasional sejajar dengan aspirasi PN.

“Apa tuntutan demokrasi yang hebat dari parti politik adalah pemahaman tentang makna demokrasi sebagai platform untuk memperkukuhkan perpaduan dan meningkatkan taraf hidup.

“Kami telah menyaksikan eksperimen demokrasi berubah menjadi media perampasan kuasa, melindungi kepentingan golongan elit daripada kepentingan rakyat biasa yang lebih baik,” katanya.

Menyedari dinamika politik yang tidak stabil sekarang, Hilman menyatakan bahawa PN berkomitmen untuk peremajaan demokratik dengan menerapkan nilai-nilai baik dalam politik.

Dia juga menekankan bahawa Pemuda PN menolak politik dominasi yang akhirnya melahirkan pemimpin yang korup dan “kleptokrat”.

Baca Lagi | Presiden PAS memberikan pendapatnya mengenai Undi18

“Menyesali dinamika ini, Perikatan Nasional berkomitmen untuk melakukan peremajaan politik melalui penerapan nilai-nilai baik dalam politik. Pemuda Perikatan Nasional menolak politik dominasi yang akhirnya menimbulkan perpecahan, menghasilkan pemimpin yang korup, menyalahgunakan kuasa dan kleptokrat, ”katanya.

Kenyataan Hilman bertentangan dengan hubungan tegang dengan sekutu sementara Umno, yang minggu lalu semasa perhimpunan agung tahunannya, memutuskan untuk memutuskan hubungan dengan PN dan parti penyokongnya Bersatu untuk pilihan raya umum akan datang.

Walaupun usaha Umno untuk memperkuat Muafakat Nasional, PAS mengeluarkan kenyataan bahawa ia akan tetap bersama PN untuk PRU15, sementara presiden MIC Tan Sri S.A Vigneswaran mengatakan parti itu akan menyokong Muhyiddin dan bekerjasama dengan Bersatu sementara menunggu keputusan dewan tertinggi BN.

Ketua Menteri Sabah, Datuk Hajiji Noor mahu semua pihak dalam gabungan Gabungan Rakyat Sabah memastikan mereka bekerjasama tanpa pertindihan atau “api ramah” ketika pilihan raya akan datang (PRU15).

Memuji rakan Umno, Datuk Bung Moktar Radin kerana komitmen berterusannya untuk memastikan GRS tetap utuh walaupun berlaku perseteruan antara Umno dan Bersatu di peringkat persekutuan, Hajiji mengatakan bahawa dia yakin bahawa Sabah dapat membina persefahaman antara pelbagai komponen untuk memastikannya bersatu dalam pilihan raya nasional akan datang.

Read Previous

Presiden PAS memberikan pendapatnya mengenai Undi18

Read Next

Tuntutan kedutaan Indonesia terhadap kes rogol Paul Yong dengan pembantu rumah

Leave a Reply

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.